Vuxna bär ansvar för ungdomsfyllan i midsommar

Jaha så var midsommaren över för i år. Ligger med ångest och oro i kroppen över att jag inte riktigt stog på mig mina åsikter till slutet av gårdagen. Så fortsätta sova för min del går inte. Min midsommar kunde med andra ord ha varit betydligt bättre än vad den blev.

Var på en fest/sammanställning igår och ska inte nämna vars med tanke på vilket ämne jag tänker ta upp och det jag tänker skriva om. Men känner att jag verkligen vill belysa detta problem som inte enbart berör våra barn utan hela samhället.

midsommarhelgen är tyvär idag förknippad med stor alkoholkonsumtion. Även barn och ungdomar dricker alkohol under midsommar vilket inte är okej enligt mig. 

För oss vuxna människor är det upp till oss själva att ansvara över vår konsumtion av alkohol. Däremot finns det en grupp av befolkningen som vi enats i lag att begränsa eller helt enkelt utesluta alkoholkonsumtionen för.

Restauranger, krogar eller vuxna personer får inte servera alkohol till personer under 18 år. Unga människor under 20 år får inte handla på Systembolaget och äldre personer får inte langa alkohol till personer under 20 år. Så säger den svenska lagen.

Till saken nu då, det som ger mig fett med ångest så jag inte kan sova. På festen/sammanställningen igår så kom det dit en person som var 14 eller högst 15 år. Helt okej med tanke på att det inte var ngn supar fest och barn även fanns där bl.a mina småttingar var närvarande.

Denna tjejen på 14 eller 15 år satt dock och drack alkoholhaltiga drycker på festen. Jag gick fram till tjejen då jag såg att hon söp och bad hon sluta eftersom jag inte accepterar att barn dricker. Hon vägrade sluta så då gick jag till den som arrangerar festen och sa att den var tvungen att göra ngt åt saken för annars ringer jag polisen. Inget gensvar där heller utan den som arrangerade festen tyckte det var helt okej att man söp som 15 åring.

Jag tog problemet vidare till den supandes kompis pojkväns mammas syster till lika även värdinnan på festen. Jag ber även hon att göra ngt åt saken men det slutar enbart med att hon vräker ur sig men han drack ju då han var tolv och det gick ju bra så då kan hon oxå dricka om hon vill. Vidare går värdinnan fram till flickan och säger åt hon att hon får dricka hur mycket hon vill där.

Här har jag ångest för mina beslut efteråt. Jag borde ha ringt polisen eller lämnat festen. För nej jag acceoterar inte att barn super speciellt inte så pas unga som 14 - 15 åringar. Jag fick dock höra att hon nu lovat att inte dricka mer under kvällen eftersom jag var en sådan suris, vilket jag då litade på att det skulle följas.

Ser dock strax innan vi far att hennes kompis som är 17 år var rätt ordentligt berusad och antagligen har de då suttit i smyg och druckit. Nu kan jag ju dock bara hoppas på att inte den yngre tjejen drack nå mer efter de utlovade orden men gissar jag så gissar jag på att även hon då antagligen söp i smyg.

Det som gör mig förbannad är att de övriga vuxna inte alls såg ut att vilja se problemet med ett barn som är max 15 år super på en fest fullt med vuxna indivder. Vuxna individer som inte tog sitt vuxna ansvar.

Forskning visar att det är fyra gånger större risk att de som börjar dricka alkohol vid 14 års ålder blir alkoholberoende än de som börjar vid 20 år. För varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för framtida alkoholberoende med 14 procent.

Så då till den slutliga frågan, bör alla människor vara nykterister?
Det tycker jag absolut inte, dricker även själv än om inte så ofta. Dock är det upp till vuxna människor att bestämma själva och ansvara över sina egna beslut och beteenden.

Däremot så ska barn få vara barn och det bär alla vi vuxna ansvaret för att det ska få vara och då pratar jag inte enbart om våra egna barn utann allas våra barn som finns i samhället. Om alla skulle bry sig och ta ansvaret så skulle många av framtidens alkolister gå att rädda från ett liv i misär.


Kommentarer
Postat av: katarina

Ett väldigt bra inlägg.

Stämmer så väl att det är föräldranas ansvar, speciellt på privatfesten du var på.

Förstår att det inte är kul att se sådant och inte få gehör av någon alls.

Hoppas att du får en bra dag idag trots allt. Vink*

2010-06-26 @ 13:52:52
URL: http://ina73.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0