Äntligen

Äntligen så bär det strax (läs ett antal timmar) ner mot Sundsvall för att under lördagen åka ner till Stockholm och reptilmässan i Solna.

Har ni inget för er i helgen så tycker jag absolut att ni ska ta er dit och shoppa loss lite ^^

För att läsa mer gå in HÄR

totalt insnöade

Här har vi blivit totalt insnöade. Drevat igen så man knappt fick upp ytter dörren.

Tyr kräktes och låg med riktigt hög feber i natt. Jag har varit hemma med han idag eftersom gubben ska iväg på lassa för en ny koll.

Imorgon blir det dock jobb för mig igen även om Tyr fortfarande äe sjuk.


Harvest Moon - Magical melodyKöpte detta spelet för ett par dagar sedan till WII. Helt klart värt varje peng har det varit än så länge (för gubbens del i alla fall) han har blivit totalt såld på det. Antar att även jag kommer att bli det då jag väl får ta över handkontrollen från gubben och då jag har tid över till spelande.

I spelet så ska man bl.a bygga upp en farm med båda grödor och djur. Man kan gifta sig och skaffa barn samt tävla på olika festivaler. Ett spel som ger många timmars nöjje till sin ägare.


Lite bilder


Tyr den rackarungen står på vardagsrumsbordet och tittar på TV


Sötaste 2 åringen på denna jord :)


Freja är hos kaninen och hälsar på


Bamse ivrig på att få mat :P


storhandlat

Ännu en hårt arbetandes dag är avklarad på jobbet. Här har vi även hunnit med och storhandla för nästan 2000 kr. Nu står värdens bästa gubbe och gör mat åt mig så att jag hinner sitta och slappa ett litet tag ^^

På fredag efter jag jobbat klart så drar vi ner mot Sundsvall för att slagga hos min ena broder. På lördagen så drar vi vidare ner mot stockholm och reptilmässan, ska bli skoj. Har ju hotell så vi kommer nog hem först på söndag kväll.

Se skillnad på ditt och mitt

Tänk att det ska vara så otroligt svårt för vissa att se skillnad på ditt och mitt. Inte ens på arbetsplatserna så klarar vissa av att visa den respekten för andras saker utan måste gå och nalla av andra. Sjukt less på vuxna människor som gör på det viset.

Vid vilken ålder brukar genomsnittet ha klarat av den utvecklings fasen så att människan kan se skillnad på ditt och mitt?

Freja som är 2,5 år ska enligt forskarna nu snart lära sig det. Om nu forskarna har rätt i sin teori där så kan man ju fundera kring varför vissa inte klarar av vid vuxen ålder att se skillnad på ditt och mitt? Är dom lite utvecklings försenade eller bara helt jävla respektlösa mot andra med människor, även dom på sin egen arbetsplats??

Skämmes på er medmänniskor!!

Två och etthalvtåringen

Kan lägga enklare pussel. Frågar ständigt. Kan skilja på ditt och mitt och vänta på sin tur vid lekar. Ritar streck och cirklar. Känner igen sig själv på fotografi. Ordförrådet omfattar nu cirka 200 ord, men talet är fortfarande omoget. Pratar mycket för sig själv vid lek. Börjar använda pronomen som jag, mig och du. Förstår ännu inte farorna och vill få sina önskningar uppfyllda genast. Tittar gärna på hur andra barn leker men vill ha sina leksaker för sig själv och inte dela med sig.


Moderaternas mörka ideologi

En film som tydliggör den röda tråden i moderat politik; egoism. Vad väljer du? Moderat hierarki eller social demokrati?Ta ställning inför det kommande valet!

Tänk på att Högerpolitik har alltid varit mer inriktat på individens framgånsmöjligheter medan vänsterpolitik är mer inriktad på att jämna ut de ekonomiska förhållandena.


Jobba, jobba, jobba - Eddie Meduza

En gammal Eddie Meduza låt till ära nu när man har inlätt sitt kommande arbetsliv på antagligen minst 30 år i framtiden utan fler mammaledigheter osv. :)Det e kallt på morgonen och bakfyllan fin.
Men jag måste upp fastän jag mår som ett svin.
Måndag morgon, fy fan jag hatar dig.
Men jag måste dra till jobbet annars kommer nån och hämtar mig.

Fredag söp jag, Lördag söp jag, söndag var fest.
Men jag får betala nu för nu mår jag pest.
Måndag morgon, det ryker i min hals.
Men jag måste dra till jobbet annars blir det inga stålar alls.

Jobba, jobba, jobba, jobba, Jobba för en dålig lön.
Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba snart så hoppar jag i sjön.

Varje Måndag morgon då blir jag nykterist.
Men när fredag kommer blir det samma som sist.
Öl och Brännvin, å hela lönen går.
Å när måndag morgon kommer då e hela huvudet som ett sår.

Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba som en automat.
Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba annars blir det ingen mat.

Jobba, jobba, jobba, jobba, Jobba för en dålig lön.
Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba snart så hoppar jag i sjön

Jag vill inte jobba mer det finns ingen chans.
Nu när våren kommer ska jag dra någonstans.
Ner till Spanien å supa på nån bar.
Men man vet ju hur det slutar så det blir väl att jag stannar kvar.
Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba som en automat.
Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba annars blir det ingen mat.


underbart, underbart

underbart, underbart...

Åntligen helg och den här känslan inför helgen var det länge sedan jag kände ^^

Har fått sova ut i natt oxå bara uppe en gång för att ge Tyr välling annars bara sovit som en stock.

grymt trött

kl är 21.00 och jag är grymt trött. Alicia har köpt sig tre broderi tavlor som hon ska brodera. Började redan under kvällen nu men den jäkla slarvmajjan har redan under 1 timma lyckats tappa bort 2 st av 3 synålar.

Känns mindre skoj om hon nu inte hittar åt dom för tror ju inte det är det direkt nyttigaste om Tyr får tag på och äter.

Ska nog snart natta här tror jag. Imorgon så blir det en sväng in till stan för våran del.

svår chock

Jaha så var ytterligare en arbetsdag fixad. Otroligt skönt. Barnen ser ut att trivas bra de oxå hos dagmamman så det känns bra det med.

"Gubben" åt en av min gubbes ena syster har tydligen varit med i en trafikolycka. Han ska vad jag hört fått tillbringa nästan hela dagen på sjukhuset pga svår chock. Kanske inte heller konstigt med tanke på att den andra chaffören från den andra bilen inte klarade sig och enligt rykten inte heller varit allt för fräsch att se då det tydligen inte var såm mycket helt på den personen efter krocken.

För att läsa mer om olyckan spring in och läs här:
1, 2, 3

gud så trött jag är

gud så trött jag är.

Gårdagen var ngt lång åkte hemifrån strax efter kl. 06.00 mot jobbet. Jobbade på och därefter så åkte familjen iväg med Alicia på konståkningsträning.

Var hemma först vid kl. 20.00 och då var jag mer död än levande :) Fasten jag sovit som en stock i natt så måste jag erkänna att jag fortfarande är riktigt super trött.

Har börjat känna av jobbet lite oxå. Små ont i fötterna osv men det brukar ju kroppen ganska snabbt vänja sig vid.

första arbetsdagen

Ja så var den första arbetsdagen avklarad. Gick riktigt bra även om nu mina arbetsuppgifter helt plötsligt är ngt helt annat än vad jag är van med.

Märker dock att det är många som reagerar på min underbart vackra hals :)

Vissa riktigt stirrar och har svårt att visa deras åsikter om tatueringar på halsen, men ja de vänjer sig säkert snart de oxå.

Det är ju så mycket trevligar då man har ögontakt med kunderna och de inte tittar på ens hals istället.

Håll tummarna nu

Barnen har båda somnat nu för kvällen. Skönt att de somnade så pass tidigt båda två då jag börjar jobba imorgon igen.

Har gått igenom mina arbetskläder osv under dagen men upptäckte att mina dryga 30 kilo som två års mammaledighet och två graviditeter har för med sig så fanns det inga byxor jag kunde ha. Inte ens de som jag hade efter Alicias förlossning och mammaledigheten med henne. Jag var ju inte direkt den smalaste då heller så det visar bara hur fruktansvärt rund och go jag blivit ^^

Får ringa bossen imorgon och se vad ****** säger om hon ids komma förbi med några nya imorgon åt mig, ja om det nu ens finns hemma några på företaget i rätt storlek.

Eftersom jag nu börjar jobba på 100% direkt så kommer jag nog garanterat blogga mindre så för att se till så att du inte missar ngt trevligt inlägg från mig kan ni lägga till mig på bloglovin:

bloglovin


Håll tummarna nu för att det går bra för mig imorgon :)

 


Freja leker


Freja leker ute i snön


Mr Bean

Tyr och gubben sover. Freja sitter och njuter till sitt favorit program Mr Bean. Medans fröken Angelica sitter och njuter av lugnet.


klockan är över tolv

klockan är över tolv och det innebär att min sista helg som mammaledig har startat. Känns faktiskt jäkligt skönt att få börja jobba igen så att man får lite variation i vardagen igen. Är smått tradigt att gå hemma då man är två vuxna ur samma hushåll som gör det.

Har redan fått ett samtal i förr går som inleder en del av mitt jobb. Borde igentligen faktiskt ta och förbereda lite av det redan nu under helgen om jag har möjlighet. Får se hur barnen är i helgen om de ger en liten andnings paus mellan allt bus :P

herrarna i sandlådan

En riktigt bra låt med charta 77. Namnet på låten är herrarna i sandlådan och låt textens innehåll belyser en mänsklig egenskap som inte uppskattas av fröken Angelica och tydligen inte heller av låt skrivaren. Nog för att vi är flockdjur och gärna sätter oss i rang och följer den som styr, men människor gör detta i ren blindo många gånger. Speciellt i den svenska befolkningen är detta beteende en vanlig syn och enligt mig en mycket dålig egenskap. Inte våga säga ifrån och bara blunda för sanningen så att man slipper så mycket bekymmer med att göra ngt åt felen och problemen. Enkelt att blunda för sanningen och låta andra få strida i sin ensamhet mot samhällets herrar i sandlådan. Hoppas ni njuter av låten lika mycket som mig ^^
Visst kan det vara enklare att bara titta bort
Och låtsas om som ingenting hänt beundrande
bara följa strömmen
Men att bara titta bort kan även det vara ett brott
Och tro man ser fastän man blundar
och aldrig öppnar munnen


Dom som äger framtiden är dom som köpt historien
tror du dom frågar
Om du vill ha alternativ om du vill ha ett drägligt liv efter
förmåga

Tror du att herrarna i sandlådan  bara kommer att se på
Tror du att herrarna i sandlådan  bara låter tiden gå

När farbor Wallenberg och farbror Gyll och några till
Går ut och lär oss vanliga att rösta slå fast hur
vi ska ha det
Tror du att farbror Wallenberg och farbror Gyll och några till
Bryr sig om att vi har lust att inte leka hink och spade

För när man äger framtiden genom köp av historien
kan man då göra som man vill
För herrarna kan inte fråga herrarna kan blott beordra
Oss att tiga still

Tror du att herrarna i sandlådan bara kommer att se på
tror du att herrarna i sandlådan bara låter tiden gå

Ibland känns det som man missat handligen
missat att ytan har ett djup

Nya tiden nya sanningen med X2000 mot ett stup
Asa-tro bytes mot Nasa-tro cancer vårdas som kolik
Jasa-tro låter som Vasa-tro tror du att pengar gör dej rik

Tror du att herrarna i sandlådan bara kommer att se på
Tror du att herrarna i sandlådan bara låter tiden gå

Om någon tror att svaren finns hos någon sprätt som har en
Skräddarsydd kostym med guldmanschetter och äter allt han skiter
Vad tror du själv att svaren blir när man låter morgondagen
Styras av en uppblåst viktigpetter eller nån som heter ******


För fast man köpt historien är inte framtiden här än
Ibland så gäller det att våga
Frihet är inte nåt man får frihet är nåt man tar ändå
Utan att fråga

Tror du att herrarna i sandlådan bara kommer att se på
Tror du att herrarna i sandlådan bara låter tiden gå

Tror du att herrarna i sandlådan bara kommer att se på
Tror du att herrarna i sandlådan bara låter tiden gå


ren panik

Freja har fått ren panik då hon ska skita. Står och hoppar och kringlar bena runt sig själva så det ser ut som en kringlande orm. Sedan när hon äntligen lyckas skita efter nästan en dags skräckslagna hoppande och ojjande så är inte ens bajset direkt hårt heller.

Funderar på vad detta beteende kan komma ifrån. Hon gick ju utan blöja en dag och råkade skita på golvet och det var strax efter det som detta beteende kom så kan ju ha blivit ngt av en fix ide och ngt hon har fått ångest över. Förstår bara inte hur en sådan sak kan sätta så djupa spår hos henne.

Sedan så ser det verkligen ut som om hon har riktigt ont på riktigt då hon skiter eftersom hon upprepade gånger säger: "aj, aj, aj, aj, aj" Så fort det är över så har hon inget emot att bajset ligger i blöjan heller. Så ja, jag vette fan vad det beror på. Funderar på att ringa läkarna imorgon och rådfråga dom vad man kan göra.

Bengt Ernryd

Vilka av min generation kan säga att de aldrig såg på fem myror är fler än fyra elefanter? Jag tror att detta är en av de populäraste barnprogrammen som ngn sin har gjorts i sverige. Barnprogrammet innehåller en hel drös med både roliga och pedagogiska sånger som man än idag låter sina barn lyssna på.


Elefanten 1-20    Bengt Ernryd


Internationella igelkotten Ivar    Bengt Ernryd


O-låten    Bengt Ernryd


Elefanterna a-öDen som har gjort denna underbara musik är Bengt Ernryd. Han föddes 26 augusti 1943 i Karlskrona och är en svensk kompositör och jazzmusiker.

Ernryd är fil. kand. i musik och blev först känd som jazztrumpetare. 1971 blev han musikchef på Stockholms stadsteater där han komponerat musik till en rad föreställningar. Det är inte bara till barnprogram som han har komponerat musik till utan även många svenska filmer både för bio och TV, speciellt för Vilgot Sjöman. Han medverkade även som gatumusikant i filmen Made in Sweden från 1969.

Är det ngn fler än jag som kommer ihåg barnprogrammet sagostunden från 80- talet?Jag kommer inte alls ihåg så mycket av själva programmet nu idag men intro musiken och själva intro filmsnutten till programmet kommer jag ihåg och med glädje kommer jag ihåg hur jag satt som klistrad framför rutan då den gick. Det är även Bengt Ernryd som jag har och tacka för det härliga musik snutten.

 


tredje och fjärde dagen avklarade

Tredje och fjärde dagen är avklarade hos dagmamman nu. Fungerar fortfarande super bra enligt dagmamman och Tyr sov även där idag. Så nu är även den biten avklarade. Här är det minus 20 grader idag och det kändes då man gick den kilometern som det är till dagmamman. När jag var hemma med småttingarna så hade Freja hunnit få grått hår på sidorna av huvudet på grund av frosten.

Gubben är in till stan på lassarettet så jag sitter här hemma ivrigt och väntar på att få se hur det har gått för han.

Andra inskolningsdagen avklarad

Andra inskolningsdagen avklarad. Ser ut att gå bra fortfarande och imorgon så ska vi lämna barnen där ensamma. Ska bli skoj och se hur det fungerar.

Freja och en av barnen satt i alla fall idag och kastade lite snö på varandra och så testade Freja gungorna där. Nog för att vi har egna på gården men dom är helt igen snöade eftersom vi inte har idats skotta där. Så jag tror nog Freja tyckte det var skoj att få testa på och gunga nu igen då det har varit ett uppehåll på den biten.

På tal om snökrig så har Freja och Tyr passat på att ha en mycket liknande lek här hemma medans jag var nere hos djuren. De hittade åt vårat kalk och kastade för glatta livet på varandra. Tyr var inte bara lite "mjölig" av pulvret. Såg ut som jag vette inte vad. Så båda barnen har då fått duscha av sig riktigt ordentligt.

wii spelande

Kvällen har bestått av lite wii spelande mot gubben. Självklart så vann inte jag men lika roligt hade jag nog. Alexander har haft sin kompis Jonas på besök och som ska sova över här tills imorgon.

Känner mig rätt trött och seg så ska snart hoppa ner i sängen.


Första dagen avklarad

Första dagen på inskolningen avklarad. Dagmamman såg snäll ut och barnen såg ut att vara just barn dvs en lite blyg och tyst som lätt försvann bland leksakerna och en som var "herren på täppen" som styrde och ville bestämma allt utefter sina egna önskemål :)

Får se hur gruppen förändras då två nya individer kommer in. Speciellt då det är två nya individer som gärna tar plats och kör sitt eget race.

bara hålla tummarna nu

Ja så var morgondagen här strax. Morgondagen som innebär att mina två småttingar tar ett nytt kliv. Ett stort kliv ut i världen på både gott och ont antar jag.

Inskolningen kommer nog gå bra antar jag eftersom båda barnen är så framåt och sociala. Bara hålla tummarna nu att min positiva känsla går i uppfyllelse.

snowy


Vyss på dig - Djungelboken

En lite annorlunda godnatt sång som sjungs av kaa i djungelboken

Vyss på dig - Djungelboken

Svensk sång: Hans Lindgren
Engelsk sång: Starling Holloway


[Kaa:]
Vyss på dig, sus på dig
Se på mig, vyss på dig
Var lungn nu
Det är sent, sov så sött
Jag snor mig, runt kring dig

Somna i stilla slummer
Lyssna till ormens list
Sakta men säker ska sömmnen
segra till sist


[Kaa:]
- Du snarkar
[Mowgli:]
- Förlåt! (sömnigt)

[Kaa:]
Vyss på dig, sus på dig
Slutet är, nästan här
 

Trust in Me (English)- Jungle BookTrust in me, just in me
Shut your eyes and trust in me
You can sleep safe and sound
Knowing I am around

Slip into silent slumber
Sainl on a silver mist
Slowly and surely your senses
Will cease to resist

Trust in me, just in me
Shut your eyes and trust in me


grönsaker är gott


trots den fundersamma minen så smakade grönskerna gott och moroten försvann rätt fort


Ja vad kan man säga??Ja vad kan man säga??

Blir lika förvånad över mänskligheten varje gång jag ser denna film snutt.

"-men han fick ju däng och skrattar inge mer"


köpa hem kilovis med godis

Jaha så är gubben iväg och hämtar upp bilen. Direkt han kommer hem så ska vi ta oss vidare in till vindeln och köpa hem kilovis med godis :)

Fick en fråga om varför jag valt just dagmamma och då det kanske finns fler som oxå funderar kring det valet så förklarar jag det här. Igentligen gillar jag inte dagmamma pga dessa anledningar. Det är enbart en vuxen som ser vad som händer bakom husets väggar (svårare att se om det är ngt skumt i görningen alkoholproblem, pedofoli, skumma uppfostringsmetoder osv.), är dagmamman sjuk så måste barnen till ngn annan dagmamma, jag tror att det kan vara svårare att få sina egna höga prioriteringar i uppfostran som prioriterade. En vuxen i dess eget hem är nog svårare att bestämma att hon ska lägga tyngden på dittan eller dattan, tror helt enkelt att dom kör mer sitt eget race.

Då orsaken till varför jag valt dagmamma Det finns enbart dagmamma i byn där vi bor alltså inget dagis. Då jag inte äger ngt körkort så kan det vara bra att jag kan ta mig dit fram och åter utan bil till barnen på dagarna. Hade jag haft körkort så skulle jag nog ha velat placera dom på ett dagis istället.

sista helgen nu innan inskolningen

Då dagen har varit en hemma dag till 100%, pga att bilen är på lagning för tusende gången, så har vi bara slappat och tagit det lugnt.

Vi har nog inte gjort ngt alls än bara lite små städning och dyl. Riktigt skön dag faktiskt. Men jag känner mig rätt seg och trött i alla fall av ngn skum anledning.

Sista helgen nu innan små barnen ska inskolas hos dagmamman. Nervöst känns det ngt så fruktansvärt speciellt pga att man inte vet ngt om dagmamman överhuvudtaget.


när de är lite


Lichtenfelder's Gecko (Goniurosaurus lichtenfelderi)ett par fina bilder på våra skönheternär de är lite aktivare i terrariet


100% vegeterianerDenna trädlevande ödla kan nå en max längd på ca: 2 meter, och väger då över 7 – 8 kg. Trots sin storlek så är dessa otroligt lätta att få tama och många brukar ge dom möjlighet att springa runt i hemmet stundvis.

Tänk dock på att en grön leguan (iguana iguana) har otroligt vassa klor, hård svans och ett bett som kan användas i självförsvar. Så för mindre barn kan det vara bra att vänta med handskandets och kelandets med denna typ av ödla tills de förstår riskerna med det. Man själv har fått ett antal rivsår pga leguanens klor även om den då inte har försökt använda dom mot en.

Tidigare har man trott att de behöver animalisk föda, men numera vet man att de är 100% vegeterianer. 80 – 90 % av sjukdomarna på leguaner är foderrelaterade och de flesta dör innan de blir 7 år gamla. De kan dock med rätt ägare bli upp till 20 år gamla.

Detta är en mycket vacker och trevlig ödla att ha som husdjur om man bara har plats för den. Som vuxen behöver de terarrier i storleken av ca 2 till 3 kvm och en höjd på ca 1,8 meter.


bokat in en natt på hotell

med minus 28 grader så går det ved nu, kan jag lova. Har varit och tittat till kaninerna och gett dom härligt varmt vatten.

Gubben är inne i Vindeln med grann gubben och gör lite nytta med att posta paket och inhandla lite mat.

Har bokat in en natt på hotell nu i stockholm oxå. 500 spänn för två vuxna och två barn samt att man då har dusch, toa och tv på sitt rum. Så resan ner till reptilmässan där i slutet på januari blir av för våran del. Finns fortfarande 3 platser i bilen om ngn vill följa med, självklart så delar vi på bensinkostnader i så fall. Tänk dock i så fall på att vi reser med två små och resan anpassas efter våra behov :)

Bilen blev inlämnad till reperation igår kväll och vi blev lovade att den skulle bli klar tills på fredag. Så nu är det bara att hålla tummarna att det blir så eftersom gubben ska iväg på lördag.

bra leksaksaffärer?

Idag då vi for in till stan så passade vi på att låta Alicia få "sina" försäkringspengar i alla fall den delen som vi har bestämt att hon ska få shoppa lös för själv. Även om branden medförde att ALLA hennes saker brann upp så har hon tydligen mycket svårt för att hitta ngt skoj att köpa för slanten.

3000 kr är vad hon har fått fria händer att handla för exakt vad hon vill men då vi klev ut från barnenshus så hade hon handlat för 600 kr ngt och då hade hon handlat allt som var av intresse från den butiken.

Har en känsla av att hon kommer få inhandla från nätet istället om det fortsätter på det här viset på lekbiten oxå.

Ngn där ute i internet världen som har bra koll på bra leksaksaffärer på nätet för flickor i 7 till 8 års åldern?

du har det då inte lätt

Idag så har vi varit in till stan på middag hos min mor. Tror hon upplevde barnen lite små busiga eftersom hon sa så här strax före jag for hem: Ja du har det då inte lätt med så många barn...

Jo då nog har jag det lätt sa jag som svar och log åt henne eftersom dom som inte är vana med barna skratt och spring lätt blir slut bara av att titta på dom. Så ja jag kan förstå hennes reaktion på allt stojj ^^

Köpte hem ett billigt begagnat databord oxå eftersom vårat gamla rasade samman för ngn dag sedan.

Har hur många kommentarer som helst att svara på oxå men känner att jag inte riktigt har tid för det nu heller. Får ta mig tid och svara senare ikväll eller imorgon.

Hoppas eran dag har varit riktigt bra :)

Ser du horngrodan?


Hemma hos oss finns det fler än våra barn som gillar att leka titt ut med oss. Här på bilden ser ni en av våra Horngrodor (C.cranwelli) som leker titt ut med oss. Riktigt duktig på att gräva ner sig i jorden är den för att snabbt titta ut med sitt enorma gap och fånga sitt byte. Ser du var horngrodan gömmer sig?

Tittut
är en lek som ofta uppskattas av småbarn. Den går ut på att den ena parten (den vuxne eller ett äldre syskon) gömmer sitt ansikte (t.ex. under en filt eller händer) och sedan kikar fram för att ropa "Tittut!".


Leken visar på spädbarnets oförmåga att förstå tingens varaktighet då de inte är synliga för tillfället. Enligt psykologen Jean Piaget som genomfört ett flertal experiment inom ämnet är det först efter 8-9 månader som barnet får en känsla för att något faktiskt är borta.

 


Ny kull med kanin bebisar

Nu har vi dessa kaninbebisar ute till försäljning. De är ca 3,5 vecka nu och är leveransklara den 23 januari. Kön syns inte på dom ännu. Vill ni boka är det bara att höra av sig.Måndag igen

Ja så var det då Måndag igen. Jag ska snart ta på mig lite ytterkläder och ta mig vidare ut och gosa med lite kaniner och ge dom varmt vatten.

Tyr vaknade och somnade om efter att han hamnade i spjälsängen igen som följd av att han enbart gör rackartyg. På tal om hans spjälsäng så har den nu fått flytta in till Frejas rum och det har fungerat bra än så länge. Riktigt skönt, bara hoppas att han slutar vakna på nätterna nu oxå för att äta välling.

Idag ska vi även iväg en stund till Vindeln så vi kan posta ett gäng saker som ska iväg samt köpa blöjor för det är helt slut på dom just nu.


Vad du ska tänka på innan du köper en ödla!

Expressen har uppmärksammat ödlor som djur i sin artikel här.

De uppmärksammar blivande ödle ägare på bl.a hur stora och krävande ödlor kan vara. Dock tycker jag att denna artikel både saknar det ena och andra.

Vad är det man bör tänka på då enligt fröken Angelica innan man skaffar sig en ödla?

Ja självklart så beror det på vilken typ av ödla du köper. Dock är dessa punkter oerhört viktiga att tänka på innan du köper dig en reptil enligt min åsikt:

1. Pengar.

Det är oftast dyrt att skaffa in sin första reptil. Det du behöver ha pengar till är tre saker: terrarium och tillbehör, mat och veterinärvård.

Maten är inte tvär billig om du har tänkt köpa den på djuraffären.  Det finns dock ställen som man kan köpa reptil foder för en liten billigare slant än på djurbutikerna. Tänk på att reptiler kan både vara växt, kött och bland ätare så kolla upp noga före vilken typ av foder din ödla ska ha. Glöm inte bort kostnaden för att köpa in både kalcium och multivitamin preparat oxå. Den är extremt dyr på djuraffärerna men kan även det köpas in för billigare slant på andra håll. Tänk dock då på att det är mycket viktigt att både kalcium:fosfor balansen och A:D:E vitamin balansen ska vara korrekt. Det är ytterst få av de på djuraffärerna som har rätt balans på deras preparat som säljs till reptiler. Det som avgör hur kalcium:fosforbalansen ska vara till just din reptil beror på dess naturliga miljö, om de är dag eller nattaktiva och dess foder som den äter. Kolla upp detta före nog vad din reptil ska ha så att den får i sig det den behöver och slipper bli sjuk pga fel kost.

Jag själv använder produkter från denna hemsida till alla mina reptiler. Gå in HÄR

De flesta ödlorna ska ha UV ljus men man kan säga att ALLA typer av ödlor BÖR ha det. UV-ljusen hjälper din ödla att ta upp kalciumet och att stimulera dess naturliga beteende / instinkter. UV-ljusen ska bytas efter 6 månaders användande även om de fortfarande lyser. Detta pga att de allt eftersom tappar sin funktion med UV-ljuset.

Glöm inte bort att försäkra ditt djur oxå.


2. Tid

Även om ödlor inte är sociala och inte kräver en massa tid att umgås med sin ägare så tar den lite tid ifrån sin ägare. Att byta vatten, utfodra, ta bort avföring, stor städa terrariet och andra underhålls saker tar även det tid och ska finnas ett par år framåt beroende på då hur gammal just den ödlan blir.

Det andra som är viktigt att tänka på är att vissa typer av ödlor passar bättre som nybörjar ödlor då de är mycket enkla att sköta och då dess terrarie miljö inte kräver alltför mycket tid, pengar och kunskaper.

3. Ansvar

Det måste finnas ngn som tar ansvaret för djuret. Ser till att den får den mat som den ska ha, vitaminer och kalcium tillskott i rätt mängder och balanser. Om djuret är mångsidig i sin kost är det oftast viktigt att ngn tar ansvaret och ser till att djuret får i sig rätt propotioner av de olika delarna som den ska ha i sig.

4. Förberedelser

Det är så extremt olika behov och miljöer som ödlor behöver så första tipset är ju helt klart att kolla upp vilken ödla man är intresserad av och just dennes behov. Det finns reglerat i djurskyddslagen hur de olika arterna ska ha det både storleksmässigt och med värme och luftfuktighet. Dessa lagar går att kolla upp HÄR

Förbered reptilens terrarie innan du hämtar hem reptilen så att du vet att du fått upp temperaturer och luftfuktighet rätt. Det kan ibland behövas lite jobb med att få till temperaturerna korrekt så se till att börja ngn dag i förväg innan djuret ska hämtas.

Hitta helst en bra och seriös uppfödare med friska djur. Enligt lagen måste en försäljare vare sig det är en privatperson eller djuraffär skicka med skötselråd för djuret, men av egen erfarenhet så vet jag att det är ytterst få som gör det. Försök hitta en bra uppfödare som tar ansvar och hjälper dig om du får problem. Jag personligen kommer aldrig mer köpa en ödla från en djuraffär då det för mig har bevisats att djuraffärerna köper hem reptilerna från "reptil avels fabriker utan ngn mänsklig kontakt och där de är totalt otama". Så mitt råd är att inte köpa din reptil från djuraffären. Seriösa uppfödare brukar även lämna ut uppfödarbevis på reptilerna.

helt klart fel

Min pojk Tyr har helt klart fel på ngn ryggmuskel. Dax att ta kontakt med läkarna snart antar jag.

Vad som är fel?

Jo upprepade gånger per dag så ser det ut som om ryggmuskeln krampar och drar ihop sig. Pojken vrider ryggen plötsligt och snabbt i en stor båge bakåt så att huvudet nästan når fötterna. Detta beteende sker så snabbt att pojken inte hinner reagera och skydda sig. Står han och har en vass och hård kant bakom sig så far han hårt in i den. Det ser även ut att göra ont för han kan ligga och gallskrika i den positionen i ett ex antal timmar.

Vissa barn utvecklas mer eller mindre obemärkta, medan andra förpestar och ställer till det för hela familjen och omgivningen. Vilken typ Tyr är just nu? Ja gissa det ni om ni kan?

Lite mer Fakta om två lite större trots åldrar än den Tyr är i nu som 15 månader. För er som inte ännu har listat ut det så har Tyr igentligen inget problem med ryggmuskeln utan är enbart en riktigt trotsig liten pojke som slänger sig bakåt och vrider sig till en ostkrok och gallskriker i vredesutbrott flera gånger per dag.

2 års krisen: denna trotsperiod handlar om tillit och misstro.

Barnet vill testa sina egna och föräldrarnas gränser. Barnet vill mycket men är ändå osäker. Den här är perioden då ”jag kan själv” kommer. Trotsen handlar mycket om barnets egen konflikt med sig självt. De vet vad de vill men ändå inte. Detta kan orsaka konflikter med omgivningen och en frustration hos barnet, ja och inte på tal om att en frustration kan skapas hos föräldern.

6 års krisen:
denna trotsperiod handlar om självförtroende och skuld.

Barnet är mer medveten om omgivningens förväntningar på henne/honom. Det är mycket nytt som händer i denna ålder, bla lämnar man dagis för att bli ”stor” på riktigt. Omgivningens förväntningar och osäkerheten på egna kapaciteten kan göra att 6 åringen regriderar i utvecklingen och blir liten igen, allt för att slippa allt det nya ansvaret som skolåldern medför.

Föräldern kan hjälpa sitt barn att bygga upp självförtroendet igen genom att berömma och finnas tillgänglig för att besvara barnets frågor.


15 underbara lediga dagar kvar

Jaha så är det 15 underbara lediga dagar kvar innan jag börjar jobba igen. Längtar jag?

Nja inte direkt visst det ska bli skönt att få komma ut i arbetslivet igen men skulle ha föredragit en liten mjukstart med kanske 50% först. Men det har vi inte ekonomi till så det blir till att gå ut på 100% på en gång. Att det även blir en helt ny arbetsplats med helt nya kunder gör det ju oxå lite mer motsträvigt att börja jobba.

Får nu bara gubben ett jobb snart så kommer vi att ha en ekonomi igen på ett par månader. Så jäkla skönt att få slippa vända på varenda krona man har.


Känner mig

Dagen har varit riktigt lugn idag. Känner mig riktigt trött och seg för den delen oxå. Är i och för sig den tiden på året då jag verkligen går i ide oxå. Januari och februari är tunga månader för mig och så är det varje år.

Min mor kommer förbi imorgon. Riktigt tidigt blir det oxå kl 08.00 på morgonen kommer hon. Jag lär vara rätt jäkla död vid den tiden. Sedan ska hon stanna hela dagen vilket jag inte riktigt vet om jag har energi till. Av ngn anledning så ska man anpassa sig efter henne känns det som även om det är hon som kommer hit på besök.

Ja, ja ska se om jag kan slappna av ett tag nu framför ett litet simpelt spel på internet.

Nyår i bilder


Linda leker/är fjortis ^^


Conny råkade få sina byxor nedkissade av Freja. Så han fick springa runt i kalsipper han under kvällen


Vissa spelade wii andra satt och målade på golvet med Freja.


Så här fint målade Linda :)


Alicia och John ute i snön


Freja och Linda ute och tittar på smällare


Emma med Tyr och Linda med Freja. Småttingarna var rädda för smällarna så de behövde få lite tryghet från kusinerna :)


Emma och Tyr


Gott nytt år på er alla

Gott nytt år på er alla. Här sitter man nu ensam i familjen som vaken. Rätt skönt faktiskt att få lite egen tid. Idag är det nyårsafton och i natt så har jag och gubben firat vår 3 års förlovningsdag.

Dagen har ägnats åt familjen och våra gäster Carina, Linda, Emma, Conny och John. var en mycket trevlig kväll och mycket trevligt sällskap.

Maten var ljuvligt god där vi testade ngt helt nytt recept med fläskkött och potatisgratäng.

RSS 2.0