Så sant som det var sagt

Jepp, så sant som det var sagt så självklart så vann sonen fotbollsmatchen. Domaren var lite halvt skum och hade för sig lite egen heter. Haha, men ja sonens lag vann överlägset som de oftast gör (läs stolt mor)

Dagen i övrigt har oxå varit kanon bra. Btw min sjuka gubbe kom nyss förbi i bara handduken och med Tyr just nedanför mig vaken och sa: "ta den i munnen snälla"

hehe, vicken tur för Tyr då att den bara var en isglass ^^

Morsdag firas så här

Morsdag firas så här i år i fröken Angelicas familj. Först fotbolls match där vi ska stå och skrika oss hesa eftersom Alexander kommer göra en så snygg match sedan ska vi iväg på konfirmation. Innan vi hinner få i oss nå käk så lär klockan ha hunnit slagit över lunch tid, nästan middags tid oxå gissar jag. Tur att det säkert finns en massa god fika på kalaset i alla fall ^^

Hinner inte svara idag heller på kommentarer så ni får lov att hålla till godo tills imorgon. Hoppas ni alla andra firar morsdag för både er och för mig :)


dagens aktiviteter

Dagen på stan var riktigt jobbig. Varmt, svettigt och lika mycket folk som i en myrstack, kändes så i alla fall.

Gubben tog alla fyra barnen in till stan och var på Alex fotbollsmatch och sedan åkte vi hem allihopa. Resterande av dagen ägnades åt ute aktiviteter som badmington, krocket golf, sola lite djur m.m.

Nu har vi just avslutat middagen som var ljuvligt gott. Grillat och lite annat gotta till. Nu ska vi strax köra en terminator film kväll här. Börjar med ettan och får se om vi hinner/orkar med fler.


ner på stan

drar ner på stan nu strax med bussen. Ska göra min mor glad och gå på stan med henne typ hela dagen. Själv gillar jag inte alls att gå på stan. Finns inget drygare än att tränga sig i folkmassor i onödan. Svarar på kommentarer senare. Hoppas ni alla får en underbar dag.

Ja det blev trångt!!

Åter hemma med alla ungarna. Pengarna är slut men kyl och frys full.

Alexander ska då strula till det som han nu oftast gör, beror kanske på åldern!? Hur som så hade han tagit cykeln (som han har hos sin far) ner på stan och tjuv lånat 18 kronor utan att tänka på att cykeln kan man ju inte ta med sig på bussen hem hit till oss och en cykel som står på stan över helgen, ja det är ju knappast ngn cykel kvar där då. Sedan hade han tänkt vara på en turnering till klockan 18.00 utan att ha frågat om lov. Så vi blev tvungna att säga åt pojken att nej här blir det ingen turnering och nej man får inte tjuvlåna pengar och sedan fick vi pula ihop oss 2 vuxna, 4:a barn, en syskon vagn, 6 påsar mat och en cykel jävel. Ja det blev trångt!!

knappt hinner andas

Drar strax ner på stan hämtar upp de två stora barnen och handlar mat för de sista pengarna.

Helgen kommer bli stressigt värre nu. Känns som varje timme på dygnet är inplanerad med ngt, suck. Visst är det skoj att få göra annat på helgerna men hatar då allt kör ihop sig så man knappt hinner andas.

regestreringsnummret på bajsblöjan

Jag vet inte om du är utvecklingstörd eller inte säger gubben till mig.

Haha, ja man tycker ju att han borde ha svaret på det med tanke på hur länge vi har bott ihop ^^

btw regestreringsnummret på bajsblöjan är nu fixat och en anmälan på ett eller annat vis väntar dig inom kort. Patetiska lilla människa.


sol och morgon

Här är det sol och här har det gjorts morgon ganska nyligen. Helt underbart att Freja äntligen har börjat låta oss sova lite längre ibland. Är välbehövligt kan jag lova speciellt nu då man fortfarande oxå måste iväg på natten och göra välling. Hoppas Tyr snart slutar med att vilja ha välling på natten.

Stinker skit här ngt så jävulst. Tyr måste ha lagt en riktig jäkla stink bomb så ska ta och byta på lille mannen.

risken för matförgiftning

gubben är dålig i magen så han blir hemma imorgon. Kockar får ju inte jobba då de själva är dåliga eller om någon i deras närhet är dåliga i magen. Detta pga risken för matförgiftning annars hos de som äter maten :)

Hoppas bara inte att det smittar oss andra då vi inte haft det själva ännu. Undrar bara vart gubben kan ha dragit på sig det. Oftast brukar sådant ju komma från barnen då de har svårt att hålla hand hygienen osv.

Strax middag här nu kötbullar och mackaroner är vad det bjudes på idag. Lätt, snabb och billig mat helt perfekt för den stora familjen

Världens äldsta twittrare


Ivy Bean

är 103 år gammal och bor på ett ålderdomshem i Storbritannien. Hon är just nu världens äldsta twittrare. Bean ska ha börjat twittra efter att hon tröttnat på Facebook, där hon för övrigt ska ha över 4300 vänner.

"Jag hade precis ätit frukost och nu pratar jag med min vän Mabel", går det att läsa i ett av 103-åringens twittermeddelanden

"Försökte skicka ett lycka-till meddelande till Adam lambert men jag vet inte hur det funkar", står det i ett annat av Beans senaste twitteruppdateringar.


Beans intresse för twitter ska tydligen även nu ha smittat av sig till andra på ålderdomshemmet. Det är fler där som vill skaffa sig ett eget twitterkonto. Det är redan fyra av 103-åringens bekanta som skrivit upp sig för internetkurser där på hemmet.
 

Just nu så ska Bean ha 625 st personer som följer hennes twitterkonto. Det är så otroligt härligt tycker jag med äldre människor som vågar ta för sig av de nya formerna som förenklar det sociala livet för dom. Då menar jag speciellt just för de i hennes målgrupp, för de som har svårt att ta sig iväg.


gud så hungrig

Jäklar vad kallt det är ute. Blåser nästan storm emellan åt här. Har varit ute nu ett tag med Freja och Tyr. Jag och Freja passade på att plantera blommorna som vi köpte för ett bra tag sedan. Vissa av blommorna fick sig ett bad i Frejas lilla pool på gården upptäckte jag. Där guppade de omkring tillsammans med bollar, burkar och annat trams. Jag har dock inte fått fast de avlånga blomster grejjerna som de ska ännu. Gubben får nog hjälpa till med det då han har ork och lust.

Alicia har suttit på rummet där uppe och byggt en massa med lego och nu så ska fröken Angelica ta och fixa lunch här. Gud så hungrig jag är.

Komodovaraner har giftkörtlar


Världens största ödla har alltid beskrivits som ogiftig och att det är pga deras bakterieflora i munnen som får bytet att dö pga infektioner som försvagar kroppen.

Nu har dock forskare kommit fram till det att Komodovaranen har giftkörtlar i underkäken. Inte nog med att bara det i sig är en ny och spännande upptäckt utan Bryan Fry som lett studien nämner oxå att det är än så länge de mest avancerade giftkörtlarna som har beskrivits hitills för ngt djur.

- Giftkörteln har sex olika kammare på varje sida om käken, med gångar som leder upp mellan tänderna. Giftormar har bara en kammare på varje sida, säger han.

En analys av giftet visar att det bland annat gör så att offrets blod hindras från att levra sig. Giftet är även blodtryckssänkande, vilket då i sin tur leder till att bytet blöder sig till en snabbare död.

Så nu säger de senaste rönen att Komodovaranen, som kan bli över tre meter lång, använder sig av ett avancerat gift som får bytet att förblöda snabbare och med de orden så kan vi avfärda den gamla bakterieteorin och kalla den en myt.

facebook

gud vad jag är less på nya facebook. Varför ska det vara så mycket reklam, bilder, videosnuttar exakt överallt så min gamla sega dator ska behöva jobba typ i en minut för att få upp en sida där. Visst jag behöver ju inte vara där och brukar inte hänga där heller. Förstår faktiskt inte riktigt syftet med att hänga där inne. Dock så har jag av både den ena och andra anledningen behövt gå in och hålla reda på ett gäng olika länkningar osv där som en snäll person tipsar mig om gång på gång, tack jävligt sjysst utan dig så skulle vi inte veta vad de håller på med.

Ska nog försöka gå ut en sväng här även om temperaturen låg på under 10 grader där ute. Solen lyser ju i alla fall så vi får bara se till att klä på oss ordentligt.

Stalingrad 1993

Härligt idag ser jag i alla fall solen då jag tittar ut. Sedan om det blir varmt under dagen får tiden avslöja. Gubben kom hem med ett lagat däck igår så det problemet är löst.


Igår kväll så såg jag och gubben klart en gammal klassisk krigsfilmen STALINGRAD faktiskt en mycket bra krigsfilm som känns betydligt mer trovärdig än alla dagens krigsfilmer. Sedan om det beror på att denna gamla film faktiskt har manus som många av dagens filmer  saknar eller om det var pga att det fanns riktiga skådespelare som inte är sönder opererade för att se ut som ngt icket mänskligt. Jag är den typen som har lättare att se filmer om skådespelarna har vita t-shirt märken på kroppen och faktiskt ser ut som människor och inte som en liten plastig manga docka som jag brukar uttrycka mig. Hur som ni som inte sett denna gamla klassiker se till att göra det.

punktering

Gubben har tydligen punktering på biljäveln så han har tagit sig ner till en däckfirma för att fixa till det.

Alexander är på fotbollsträning. Alicia är för ovanlighetens skull uppe på sitt rum och Freja håller på trotsa som hon alltid gör nu för tiden. I ena stunden står hon och skriker och i den andra stunden står hon vid grinden och säger "oppa" till Alicia. Det Freja säger är hoppa och betydelsen med det ordet i det sammanhanget betyder ta och hoppa ner med dig nu Alicia.

Stäppvaran - Varanus exanthematicusArt: Varanus exanthematicus
Utbredning: västra och centrala  Afrika
Storlek: ca 90-130cm
Temperatur:
Kall zoon 25c-varm zoon 45c


Terrariet

Stäppvaraner växer fort och kan uppnå sin fulla längd på två till tre år. Därför är det bra att börja med ett så stort terrarium som möjligt, vårat terrarium är ett helt rum som egentligen är en matkällare. Det går att läsa på ett antal sidor att höjden på terrariet inte behöver vara så stort pga att stäppvaraner inte klättrar så speciellt mycket. Jag kan dock garantera att våran stäppis Arminius älskar och klättrar och är exakt överallt inne i rummet. Vi hittar han på lagerhyllor och på de mest skumma ställen så man riktigt kliar sig i huvudet och funderar på hur han tagit sig dit. Så ja våran stäppvaran älskar att klättra högt och ofta vilket då även är bra för han så att han får motionera regelbundet. I terrariet skall det alltid finnas färskt vatten tillgängligt i en vattenbalja, stor nog för varanen att bada i. Som bottensubstrat har vi jord, täckbark, mossa och konstgräsmatta. I terrariet skall det även finnas minst ett gömställe per värmezoon. tex en bananlåda, inte så snyggt men funkar bra.

Dags temperaturen som vi har till våran varan är ca 25°C på den kalla sidan till ca 45°C på den varma sidan Värmen uppnår vi genom värmematta och en spotlight samt en motorvärmare som går igång kalla dagar. Vi har även  UV ljus eftersom jag anser att dom bör ha det, men finns dock delade åsikter om det behövs eller inte men UV ljus skadar det ju inte ödlan att ha i alla fall.

Foder

Varaner äter det mesta tex:syrsor, kackerlackor, småödlor, Gräshoppor, pinkisar, större möss, beroende på hur stor ödla du har. Man kan även ge dem kycklingar. Du bör inte utfodra din stäppvaran med möss med mer än 50% av foderintaget pga att möss inehåller mkt fett och fetma är den absolut största dödsorsaken för stäppvaraner i fångenskap. Varaner upp till ca 40 cm kan matas varje/varannan dag och då främst med insekter. Varaner i storleken mellan ca 40-60 cm kan matas var tredje dag med ex gräshoppor, kackerlackor och halvvuxna möss. Vuxna djur ca 60cm och mer kan matas en till två gånger i veckan. Dra ner på den feta maten (möss) om varanen börjar att bli för tjock. Anpassa fodrets storlek efter storleken på varanen, självklart så ska fodret kunna sväljas lätt.

som hon oftast är

Morgon här igen och nu ska fröken Angelica gå och göra sig lite frukost. Alicia är hemma från 6 års som hon oftast är på onsdagar och torsdagar. Får se vad vi hittar på för ngt skoj här hemma. Vädret är riktigt dåligt så ute kommer vi inte vara nå långa stunder.

Baka kan vi inte heller göra då vi inte har ingredienser. Ja vi får se som sagt vad vi kommer på.


Mors lilla Olle - Alice Tegnér

Mors lilla Olle i skogen gick,
rosor på kind och solsken i blick.
Läpparna små utav bär äro blå.
- Bara jag slapp att så ensam här gå.

Brummelibrum, vem lufsar där?
Buskarna knaka', en hund visst det är.
Lurvig är pälsen, men Olle blir glad.
- Å, en kamrat, det var bra, se god dag!

Klappar så björnen med händer små,
räcker fram korgen, - Se där, smaka på!
Nalle han slukar mest allt vad där är.
- Hör du, jag tror att du tycker om bär.

Mor fick nu se dem, gav till ett skri.
Björnen sprang bort, nu är leken förbi.
- Å, varför skrämde du undan min vän?
Mor lilla, be honom komma igen.


Tydligen så har vi fått björn in i centrala umeå igen. Hoppas den hittar tillbaka hem igen så att mamma slipper springa och jaga iväg Olles lille vän ^^

Sexfixerade TV hallåer

Nu är det tydligen kväll igen. Jäklar vad dagarna kan gå snabbt förbi. Alicia ska natta nu medans Alexander får vara vaken i en timme till. Gubben och Freja sitter och ser på Simpsons, om dom nu inte har somnat där vill säga!

Är det ngn fler än mig som har börjat reagera på TV 6:s tv hallåer att det enda som de tror lockar till en trevlig stund framför TV:en är att använda sig av sex relaterade ord. Helt sjukt men tror de använder sig av sådanna ord säkert till hälften av alla program jag hört dom presentera nu den senaste tiden. Är vi så sjukligt sexfixerade idag så att det är enbart det vi söker efter i TV världen? Nja tror knappast det är nog enbart TV 6:s personal som är grymt fixerade av sådanna ord.

Kanske dax för dom att se över vad deras anställda gör under arbetstid, så sex fixerade som de är kan man ju bara gissa sig till vad de gör under de tysta stunderna ^^

Hoppas ni får en bra kväll/natt nu alla

Riktigt tufft

 

Den snygga bodyn kom igår så Freja har fått prova den. Blev riktigt tufft med den vita kjolen till och fotleds smycket.
Bodyn var lite för stor men det är ju bra så att hon kan växa i den lite grann.

Här har vi hunnit vara ute ett litet tag och lekt. Freja blev rätt trött och sover nu så sött i soffan.

Vad är varmt kaffe

Gud vilket skit väder. Mulet så inne bombens. Blir helt klart en inne dag idag. Dock skulle Freja behöva gå ut ett tag hör jag. Gnäller bara hela tiden, antagligen pga brist på roligheter.

Har jag tur så kanske jag kan ta en sväng ner på stan idag och hämta upp ungarna med gubben. Får se om det hinns med.

Mitt jävla kaffe får jag då som vanligt aldrig dricka upp medans det är varmt. Andra gången nu som denna kopp hamnar i mikron. Jag har glömt bort vad varmt kaffe är för ngt!

Pepparspray

Hittade denna på en annan blogg och lånade hit den då den var smått rolig och jag aldrig hört den förr. Dock lite rasistik så de som är känsliga eller kan ta illa vid sig sluta läs nu :)

Turken säger till doktorn: Mina ögon svider varje gång jag älskar med svenska tjejer! Vad är felen?
Doktorn svarar: Du tål inte pepparspray


dagis/dagmamma

Ja här måste fröken Angelica fixa med varningsskyltarna så att de kan dras ut senare under dagen.

Måste även scana in papperna på beslutet som vi fick från vindelns kommun angående skolskjutsen. Nu då tydligen inte våra papper kommit fram enligt tingsrätten.

Sedan ska jag även försöka hinna få med ansökningsblanketterna så att man kan ställa barnen i kö på dagis/dagmamma. Ser ut som om det ska finnas en dagmamma här i byn. Blir ju självklart nyfiken i så fall vem det kan vara.

egna promenader

Alicia har badat ute idag i lilla bebis poolen. Riktigt skoj dock kallt blev betyget för det första doppet.

Tvättmaskinen har börjat ta egna promenader då den centrifugerar. Kan ta sig en bra bit ut efter golvet så gubben får nog fixa det om det blir så igen.

Blå spyfluga

Här har vi varit ute ett tag. Freja lekte i den nya vattenbassängen så att hon blev jätte blöt. Fröken Angelica satt på bron i solen och tittade på alla de spyflugorna som satt på räcket för att sola sig.Blå spyfluga (Calliphora vomitoria)

Det är 10-14 mm lång, något större än en husfluga. Huvudet och bröstkorgen är trist grå och buken är ljus metallisk blå med svarta markeringar. Dess kropp och ben är täckta med svarta borst-liknande hår. Ögonen är röda och vingarna är tydliga. Benen och antenner är svarta. 

Larverna lever i döda djur och människor och kallas ofta för likmaskar.

Do I Have to Cry for You - Nick Carter

Don't wanna close the door,
Don't wanna give up on it
Don't wanna fight no more,
We'll find a way around it,
Where's the love we had?...
We can make it last

Tell me what I gotta be,
Tell me what you wanna do
'Cause I can't live my life
The way you want me to
You know I can't go on
Living like we do
Do I have to cry for you?
Do I have to cry for you?

So tell me what it's for,
If there's no winner in it?
Nobody's keeping score,
Let's start from the beginning
Can we make it last
Where's the love we had

Tell me what I gotta be,
Tell me what you wanna do
'Cause I can't live my life
The way you want me to
You know I can't go on
Living like we do
Do I have to cry for you?
Do I have to cry for you?

Do I gotta stand in the cold dark night
Till the morning light, yeah
Do I have to say
I won't let you get away

What do I gotta be,
Tell me what you wanna do
'Cause I can't live my life
The way you want me to
You know I can't go on
Living like we do
Do I have to cry for you?
Yeah

Yeah, yeah
Yeah, yeah, yeah
Oh no
You know I can't go on
Living like we do
Do I have to cry for you?
Do I have to cry for you?


köp kaffe

Ja här väntar man mest bara nu på att de två stora barnen ska komma hit. Har saknat dom rätt mycket även om fröken Angelica kan få huvudvärk av allt stojj ibland ^^

Måste försöka få tid till att städa lite oxå men det är grymt svårt då man är själv med två små hemma. Får se vad som hinns med.

Måste gå och fixa mig nå frukost oxå. Såg att kaffet var slut här hemma så om gubben min går in och läser idag, vilket du borde göra om jag gissar rätt. Så får du ju gärna köpa hem det då du lix drar ner på stan.


rabarber

haft en super bra dag. Hängt på stan och gjort bort en massa saker. Köpt en av mina favorit växter oxå så nästa sommar ska jag nog kunna mumsa i mig rabarber i mängder hoppas jag :)


btw ni som tror att jag anklagar en förening för lagbrott kan nog inte alls ha hängt med ^^

Kan ge dig som svar att mitt syfte med den texten var enbart att upplysa vissa personer om att det måste finnas stadgar enligt svensk lag för att man ska få kalla sin förening för förening i sverige. (var ej riktat till er förening då ni vet uppenbarligen att man måste ha stadgar och jag vet ju att ni jobbar med dom för fullt nu)

Som sagt det finns inga svenska lagar som styr själva föreningen (så länge det inte förekommer lagbrott som tex, diskriminering, mobbning etc. ) dock finns det absolut svenskalagar som säger hur en förening i sverige måste se ut för att få kallas och få startas som förening. Rätt jävla självklart annars kan ju vem som helst starta en förening och göra exakt som dom vill. Föreningar måste skötas på rätt vis exakt som en kommun måste skötas. Föresten finns det en bra sida här (finns även en lättare version här eller så kan ni ju läsa den texten i min blogg) att titta på om man inte ids kolla upp fakta innan man skriker förtal. Har ju faktiskt lite kunskaper inom det området ^^

Tycker nog du kan ta det där med mig via mail om du har funderingar kring mina dagboksfunderingar och inlägg (det finns ju en risk för att det inte handlar om dig/er). Jag vet ju att du kan min mail.


på stan

Vi åker ner på stan nu.

Väntar med iver

Funderar hur det har gått. Väntar med iver på att få se hur besluten ser ut. Själv ides man inte lägga ner en jävla massa tid på förslag som enbart ratas för att de kommer från oss. För det måste ju vara så, då folk väljer att enhälligt apa efter de utan kunskap som säger inkorrekta saker som ej ska vara på det viset. Istället borde de ju lyssna och se vilka som sitter på kunskapen.

Känner oss rätt tilfredställda just för tillfället med att vissa har fått en "tillrättelse" från högre makter. Sedan att få till det på rätt vis där lägre ner hinner vi med under ett antal år framöver. Just nu så kände vi för att lägga ner energin på familjen istället för en massa onödiga förberdelser. Då de troligast även denna gången bara dissas, som ni även nu har börjat göra mot oss då vi ställer lätta frågor. Så sjukt lågt, eller det kanske beror på att ni inte fått tillåtelse till en egen talan av ledaren?

Synd att ni enbart gav skit tillbaka så ni halar ut allt bara. Längtar tills då man kan ha roliga stunder istället för bara en massa bråk/diskutioner med er. Sjukt tråkigt att ni skapat denna situation.

från och till

Gud så trött fröken Angelica är. Sedan vi kom hem idag så har jag varit så seg och trött. Haft frossa oxå så jag har legat i sängen samt från och till slummrat in i drömmarnas värld.

Vette tusan om jag bara är på väg och bli sjuk eller om jag är lite utarbetad. Hur som helst så har jag i alla fall bara tagit det super lugnt under kvällen, så skönt.

vi är duktiga

gud vad vi är duktiga. Jobbar på gården för fullt. Efter lunchen så somnade fröken Angelica en stund. Nu så bär det strax iväg.

Förenings stadgar måste finnas

Ekonomiska föreningar, bostadsrättsföreningar, ideella föreningar eller stiftelser kan enligt svensk lagstiftning inte bildas eller finnas utan att stadgar har antagits eller godkänts.


Om du ska bilda en förening så tänk på att stadgarna för en förening måste enligt svensk lag innehålla detta:

 • föreningens firma,
 • den ort i Sverige där föreningens styrelse ska ha sitt säte,
 • ändamålet med föreningens verksamhet och verksamhetens art,
 • den insats med vilken varje medlem ska delta i föreningen, hur insatserna ska fullgöras
 • antalet eller lägsta och högsta antalet styrelseledamöter och revisorer samt tiden för deras uppdrag,
 • vilka ärenden som skall förekomma på ordinarie stämma,
 • vilken tid föreningens räkenskapsår ska omfatta.

Oj, oj vad nice

Här har vi haft värsta bästa dagen. Tro det eller ej men vi fick ytterligare en sovmorgon här. Sedan har vi varit ute lite i skön natur och sedan därefter jobbat lite på gården.


Freja och gubben min


Oj, titta där nere


gubben vattnar blommorna

på jakt efter flugor


guldis var ute på jakt efter flugor.


grandis bebisen fick bara sitta i sin bur och lapa sol

solade sig

Blåtungeskinken Hugo fick komma ut han oxå. Han låg mest bara och solade sig i gräset och luktade runt på omgivningen.


Hugo luktar sig fram


Bowser

Vi tog ut Bowser som genast började mumsa på våran goa gräsmatta precis som Tyr brukar göra ^^


Leopardsköldpadda ute på gården


Mumsar för fullt


Lyckad dag

Hade en mycket trevlig dag igår. Var ute nästan hela dagen. Tog ut ett par djur för första gången i år oxå.

Mot middagstid så kom Carina och Linda över som vi bjöd på grillat, mycket gott var det. Sedan hade vi en spel kväll där det spelades både nya finans och olika kort spel.

Så snygg body

Blev lurad igår och Fröken Angelica som inte brukar shoppa bara för shoppandets skull, gjorde just detta  igår. Jag kunde bara inte låta bli denna helt underbara body till Freja.


Svart Evil body med alvhuva

229:- samt frakt fick jag ge för denna skönhet på Rocka by baby

body of lies

Attans vilken super duper sovmorgon. Klockan är 9.30 och jag klev upp nyss, har inte hänt på evigheters evighet att man fått sov så här länge. Kanske beror på att gubben är hemma just idag så Freja fann det mysigare i sängen nu på morgonen. Annars brukar hon ju oftast ju vakna mellan 06.00 och 07.00.

Såg klart en av årets sämsta filmer igår kväll. Vi har försökt se oss igenom den nu tre eller fyra kvällar i rad. Body of lies så den filmen kan jag då knappast rekomendera för någon. En riktig skit film.


Tyr


Tyr ute i sin nya mössa


Tyr sitter nästan själv nu :)

införskaffat

Ja nu har jag och the family varit iväg på stan. Införskaffat ny bilbarnstol och solhatt till Tyr och nya kläder till Alex. Vi handlade in även lite blommor som vi ska ha här ute. Dock letade vi efter blommlådor och en blommkruka som man kan hänga upp i altan taket, utan något resultat. Får köpa in det nästa gång vi åker på ICA Maxi för där brukar dom då alltid ha sådant.

vissa är då glada


haha, ja vissa är då glada idag ^^


Här har vi varit ute och tittat på naturens skönheter


samt lekt lite med kameran.

Apelsiner och salva

ja så var det dax för ett godermorgon på er alla igen. Ska sätta på kaffe här strax och hoppa i kläderna. Ska bara svara på ett par meddelanden först.

Freja står på sina knän här nedanför mig och skurar golvet. Jepp du läste rätt! Hon har haft det stora nöjjet att hälla ut en massa välling på golvet som hon nu har fått som uppgift att skura upp.

btw ngn som vet om apelsiner och salva är en bra inpackning för håret??

Vet ju att thailändare brukar gnida in håret efter varje tvätt med olja så att håret ska glänsa vackert, kanske skulle kunna vara bra med en blandning av just salva och apelsin då oxå ^^

Äntligen

Äntligen någon i detta sammanhang som förstår, någon som tydligen har varit i en liknande situation och tycker det är ett fruktansvärt beteende dom har. Gubben satt nog i telefon i nästan 2 timmar. Tur att det var gubben som pratade, för fröken Angelica hatar telefoner. Jag satt istället och njöt av ett av de Wii spel som införskaffades i Sundsvall ^^

Får se nu i alla fall om den människan lyckas få dom att förstå deras egna beteende och få deras taggar som är riktade mot oss att försvinna. Då det tydligen inte heller var ett beteende som dom/den ville ha ngt som helst sammröre med så kommer nog den personen att prata med i alla fall en utav dom som det berör, gissar jag.


Fast det lär nog vara en svår uppgift att få undan taggar där för jag upplever det som att deras taggar är lika många som på en igelkotte dvs. mellan 6000 och 8000 taggar per individ. (finns ett ytterst få undantag) Tar nog ett tag att få undan så pass många taggar, skulle jag tro. Dock kan man ju alltid hoppas på att om en av de drar tillbaka taggarna så kanske de övriga oxå gör så.

Kom ihåg att det är minst lika fel att bara sitta tyst och titta på och inte säga ifrån då det uppkommer sådanna här situationer. Nog för att man kan ju förstå att det är rätt tungt att gå uppför just denna backe och det är långt ifrån alla som vågar, orkar eller bryr tillräckligt för att klättra upp till den lilla soliga platsen. Vi lär nog dock knappast bara låta oss bli tystade eller infångade under grupp trycket, så som så många andra ser ut att vara där.


Ni kommer att få se oss på den soliga platsen där uppe och jag hoppas verkligen att det finns fler som kommer att klättra dit upp samtidigt som oss eller just efter då vi har visat vägen dit upp. 

Kom ihåg att kunskap är det starkaste vapnet och kunskapen brukar grupper utan för starka grupprevir ta till sig av, inte skapa kunskapen till sin fiende som ni har gjort i detta sammanhang. Men visst starka kvinnor med kunskap är ju inte välkommna under 1800 talet (harkel, 2000 talet). För dom kommer ju bara och FÖRSTÖR.

Barnbidrag imorgon

Imorgon är det den stora barnbidrags dagen. Licksom så många andra småbarnsföräldrar så räknar jag ner till den. Fick även se att barnens hus här inne i stan ska köra en Barnbidragskampanj 20-31 maj‏. Perfekt blir nog att åka in till stan då imorgon och köpa en Bakåtvänd bilbarnstol av märket Cosmic Comfort för priset 1.995:-

Är dax för lillebror att få byta stol nu när han faktiskt är över 6 månader. Lilla pojken är riktigt stor och jag hinner inte alls med.


Cosmic är en vändbar stol, godkänd bakåtvänd i framsätet 0-25 kg, i baksätet 0-18 kg. Den är också godkänd som framåtvänd bältesstol, dvs man använder bara bilens bälten, från 15-25 kg på alla platser i bilen som har 3-punktsbälte. Cosmic monteras med två underförankringsband och bilbältet, samt med medföljande stödben i baksätet. I framsätet behövs ej stödbenet.

Vad har du i ditt skafferi?Jag vet inte vad alla ni har i erat skafferi? Kan dock säga att hemma i mitt så hittade jag min jänta Freja nyss då hon står för glatta livet och utforskar skafferiet. Tunnbrödsmackor smulade tilll småbitar låg bla fulla köksgolvet.

Men vem vet hon kanske ville göra Humle och Dumle sällskap där inne, kanske var rentav dom som lyckades locka in henne dit för att göra rackar tyg?

HUMLE & DUMLE


Humle och Dumle var ett av Sveriges Televisions första barnprogram som sändes för första gången 1958. Humle och Dumle bodde i Kapten Bäckdahls skafferi. Ser dock ut som om de nu kan ha flyttat in i vårat för att roa Freja. De två figurerna var mycket förtjusta i mat. Programmet innehöll tidiga specialeffekter och TV-trix. Figurerna Humle och Dumle är två upp-och-ner-vända ansikten vars hakor endast gjorts synliga och färglagts för att efterlikna ansikten.

Flera skivor med Humle och Dumle har producerats. På skivorna sjunger Humle och Dumle välrimmande texter på göteborgska.


Kapten Bäckdahls riktiga namn är Nils Dahlbeck. Humle & Dumle spelades av Björn Clarin och K.G. Larsson. De skrev även all text och musik till serien, och har också gett ut ett antal LP-skivor med historier om Humle & Dumle.


locka till äktenskap genom lek?En nerräknare i underkläderna ska få kvinnor att överge singellivet och istället gifta sig  Mansjagar-behån har ett räkneverk som tickar och när den rätte dyker upp så är det behån som ser till att ljuv musik uppstår. Problemet med att unga japanskor blir allt mindre villiga att binda sig är orsaken till behåns uppkomst. Fler och fler Japanskor väljer att förbli singlar och de som gifter sig gör det sent i livet.


Nu så ha underklädestillverkaren Triumph International Japan under onsdagen visat upp deras nya mansjagar-behå. Behån har som tidigare sagts ett insytt räkneverk. Bh-bäraren får själv bestämma sin deadline - och sedan startar nedräkningen. För att få stopp på den, gäller det att få en förlovningsring.  Det är nämligen när ringen sätts in i den hjärtformade hållaren mellan kuporna som riktigt ljuv musik uppstår - behån spelar en bröllopssång.

Jag vette tusan hur dom tänker i Japan när de tror att det är en bra ide med att locka unga tjejer till äktenskap med hjälp av en lek. Hur många bra äktenskap som kommer att bildas pga denna  BH? Jag personligen skulle tycka att det vore intressant att få se lite statestik sedan på om äktenskapen verkligen ökar lika mycket som antalet nya mansjagar-behåar som säljs.
 
Känns absolut mer som att det är ett marknadsförings trick till att få en redan shopping tokig grupp till att shoppa mera. Varför ska detta redan över materalistiska samhälle skapa produkter enbart i jakt på rikedom och lycka? 

Jag kan inte se någon som helst vettig anledning till att någon skulle behöva denna behå eller för den delen att någon skulle behöva den för att gifta sig. De som lär använda sig av den lär ju vara de som redan gått i gifta tankar och likt förbannat skulle ha gift sig i alla fall inom en snar framtid.

Tidigare har Triumph i Japan gjort en shopping-behå - för att få japanerna att sluta använda engångskassar. Överdelen tas av, vecklas ut och viks sedan ihop till en shoppingkasse. Skit bra ide för att få yngre tjejer att ta av sig behån och blotta sig på allmäna platser!?


Deras "My Chopsticks Bra" hade ätpinnar instuckna i axelbanden och kuporna var gjorda av en skål för misosoppa och en risskål. Enligt företaget var meningen med den att sätta fokus resursslöseriet med engångspinnar.


Freja har blivit så duktig

Freja har blivit så otroligt duktig. Fick hjälp med att plocka ur diskmaskinen idag av henne och gubben fick hjälp att duka bordet idag.

Inte alls dåligt att kunna få lite hjälp oxå av den sötaste rackarungen som finns ^^

Sedan har hon äntligen börjat få till det lite bättre med att uttala ord. Nu kan hon säga:

ämta = Hämta

kom = Kom

hej hå = Hej då

mamma = mamma, alex, alicia osv :)

kacka = ner kissad eller ner bajsad blöja

blää = urk så dåligt

oj = oj

wow = wow

pappa = pappa

ej = nej

är = där

aj = ont eller ajja bajja (pekar fingret oxå)

brrrrrrrrr = bil

itta = titta

midsommar

Har varit ute ett tag. Fixat lite i rabatten och lite annat små grejs. Är inte direkt jätte pigg på att hitta på ngt just nu är rätt seg känner jag. De två stora barnens far ringde idag oxå och frågade om jag ville ha dom nu i midsommar. Härligt då det inte var vårat år men skulle sakna dom om dom inte var här den dagen. Midsommar är en viktig sak för mig att få umgås med barnen.

Flickan som uppfostrades av hundarOxana Malaya hittades i Ukraina som ett vildt barn året 1991. Då hon hittades var hon en 8 år gammal flicka som hade övergivits av sina alkoholhaltiga föräldrar. Hon bodde i en hundgård bakom familjens hus och vårdades och "uppfostrades" av familjens hundar. Oxanas avsaknad av exponering för det mänskliga sociala språket gör det svårt för henne att än idag för att förstå vanliga människors sociala och emotionella färdigheter. Oxana uppvisade många av de egenskaper som man kan se hos vilda barn som växt upp av djur. Hennes beteende och ljud härmade dem som vårdat och skött om henne dvs. hundarna: hon sprang omkring på alla fyra och skällde. När hon hittades 1991 kunde hon knappt tala.

År 2006, vid en ålder av 23, blev Oxana bosatt på ett hem för psykiskt funktionshindrade där hon tydligen ska hjälpa till med att se efter korna på klinikens gårdnäck i gräsetIdag har det varit en vacker och varm dag. Alicia och hennes kompis har lekt för fullt här medans Freja har följt dom som en skugga för att få en chans att vara med. Tyr har fått vara näck i gräset och solat sin lilla rumpe stumpa. Gubben min har även hunnit med och vara i skogen och huggit ner nå träd medans jag skött om familjen. Sedan har vi kört in till stan för att köra hem Alicias kompis samt att hejja på Alexander då han spelade en fotbolls match. Självklart så vann hans lag ;)

Kvällens roligheter

Hemma igen så fixades en massa allt det där har jag redan nämnt i ett tidigare inlägg så ids inte dra det igen. Dock senare på kvällen då gubben kommit hem med jäntorna så fixade fröken Angelica mat till oss som var ner till Sundsvall, gubben drog in terrariet och fixade till det samt lade in den nya ödlan. Sedan blev det en 30 minuters myskväll framför melodifestivalen.

Barnen skickades i säng och gubben drog igång sitt Wii spel som han spelade långt in på kvällen ^^


Sundsvall stoppet

Nere i Sundsvall så hämtade vi upp vår nya ödla en grön leguan samt ett terrarie som även det följde med gratis. Sedan ringde jag upp min storebror för att höra om han vill käka lunch med oss. Dock var han på jobbet, han nämnde att det var 20% billigare på ALLA varor i butiken just den dagen så vi valde självklart att åka dit. Först och främst för att träffa brodern och sedan för att kika på den billiga rean.

Vi hittade ett par saker som vi valde att köpa. Ett stativ till min kamera, en handkontroll till våran Wii konsoll samt två nya Wii spel. Därefter drog vi till McDonalds och oturligt nog så var det ngt jippo där så var fullt med folk. Ballonger och ansiktsmålning erbjöds men vi tackade nej och fortsatte hem efter att maten ätits.


Alexander och Freja sträcker på benen efter en lång bil resa


Resan ner i bilder

Ja turen till Sundsvall tar 4 timmar för oss som jag sagt tidigare. 4 timmar i en bil med tre barn kan vara helt underbart mysigt om de är snälla och goa i bilen. Vilket de var på vägen ner. Himla skönt.


Freja sjöng och dansade med huvudet fram och tillbaka tills hon somnade


gubben satt bakom ratten som vanligt


Alex satt och diggade musik och sov längst bak


Då man ser denna bro vet man att snart äntligen är man framme ^^

Grinig Freja

Åter hemma. Haft en grinig Freja i bilen i 4:a timmar på vägen hem, mindre skoj! Får berätta mer om Sundsvall då tid finnes. Har hunnit med att diska undan, städa lite oxå.

Gubben är på väg in till stan för att hämta upp Alicia som sov hos mormor i natt. Även en av hennes kompisar ska hämtas upp för att sova över här tills imorgon.

Ska gå igen nu eftersom Freja kommit med välling flaskan och gnäller om välling.

tuta o köra

Nu så ska vi snart dra oss iväg. Bara fixa ungarna sedan tuta o köra.

Pojken borta

Skit ungen missade bussen efter han var i stan. Glömt mobilen dessutom så man kunde inte nå han. Nästa buss går först vid 22.00. Så Kristian satte sig i bilen för att leta igen pojken. Jag ringer mormor som ska hålla ögonen öppna och så loggar fröken Angelica in på msn som hon aldrig brukar göra, han kan ju vara så smart så han tänker på att logga in där.

Helt rätt och den stora rackaren hade dragit till sin far. Dock var hans far ute och söp så det fanns ingen telefon där heller han kunde använda sig av. Ja, ja nu så är strax kristian där för att hämta upp pojk spolingen. Drygt och onödigt med en 2 timmars extra utflykt för gubbens del dock skönt att få hem Alexander oskadd ^^

Grön leguan

Imorgon bär det av till Sundsvall tydligen. Ska vara på en viss adress vid 12.00 tiden så blir till och fara tidigt. Ska hämta upp en ny ödla närmare bestämt en grön leguan där. Får se om vi hör av oss ngt till brodern eller ena kusen som bor där nere. Allt beror på hur mycket tid vi får över.


coola killen


Nintendo MjukisdjurDessa charmiga mjukisdjur föreställer karaktärer ur Super Mario-serien. De är cirka 15cm höga och mycket mjuka.

Självklart är de officiellt licensierade Nintendo-produkter och håller mycket hög kvalitet.


Dom känns väldigt rätt idag och lär nog finnas i mina barns rum snart. 

Välj mellan:

 • Mario
 • Spöket
 • Goomba (Den bruna filuren)
 • Pirayan (Den gröna)
 • Svampen

  Säger bara det gud så söta, nostalgiska och bara så underbar de ser ut att vara. 139 kronor styck får du betala för dessa på roligaprylar

De tio farligaste djuren

De 10 i topp farligaste djuren om man räknar på flest människor som dödas per år. Skulle vi räkna in människan själv så skulle vi helt klart vara det absolut farligaste djuret då vi dödar flest människor per år. Här i listan kommer dock enbart vilda djur att räknas in.

 79 kr på björnkramizar


1. Moskito - Myggan bär på parasiten som orsakar malaria. En sjukdom som två till tre miljoner människor dör av varje år så den får äran att hamna på första plats över världens farligaste djur.

2. Giftormar - Indisk kobra, som även kallas glasögonorm på grund av mönstret på nacken står för majoriteten av de 50 000 - 125 000 dödsfallen som orsakas av ormbett årligen.


3. Skorpionen - Det finns ungefär 1500 arter, men bara 25 räknas som riktigt farliga. Orsakar ungfär 800-2000 dödsfall varje år.


4. Stora kattdjur - Mest fruktade ska lejonet och tigern vara. 800 beräknas dödas av stora kattdjur årligen.


5. Krokodilen - Ett av få djur som inte fruktar människan utan bara ser oss som föda. Uppskattningsvis dödar den 600 - 800 människor per år.


6. Elefanten - Kan attackera utan synbar orsak, förmodligen förstår den inte ens att den dödar de som råkar hamna under den sex ton tunga djuret. 300 - 500 trampas ihjäl årligen.


7. Flodhästen - Anfaller om någon blockerar vägen till vattnet eller en unge. Ungefär 100 till 150 dödsfall per år orsakas av flodhästen.


8. Maneter - Det handlar inte om varianterna som finns på den svenska västkusten utan om farligare varianter som Australisk bo jellyfish vars tentakel innehåller gift som kan döda 60 personer. Ungefär hundra personer dödas av maneter varje år.


9. Hajen - Fruktad efter filmen "Hajen". Vissa anser att hajfaran överdrivs, men ett antal hajattacker sker varje år ibland med dödlig utgång. Hajar uppskattas vara ansvariga för ungefär fem till tio dödsfall årligen.


10. Björnen - Det finns ett antal arter; isbjörnen, svartbjörnen och grizzlybjörnen räknas till de farligaste. Fem till tio dödsfall per år.


Krypandes på min nakna kropp

Hmm... kröp nyss en Zoforbas larv ut under ifrån sängen. De som ligger i burken kan knappast ha tagit sig ut då den har lock som tejpats fast. Undrar om gubben kanske har lagt några i daggecko terrariet och minst en har lyckats fly!


Vilken jäkla tur i så fall att just gubben ligger på sidan av sängen där terrariet står. Skulle inte vilja ha denna krypandes på min nakna kropp, usch!

Bajs natt

Gud så dåligt jag har sovit i natt. En riktig bajs natt har jag haft och ja tydligen Freja oxå. Får trösta mig med att solen lyser på dock kände jag att det var is kallt i luften idag igen. Känner inte ngt sug för att göra ngt alls idag. Får se om mit trötta morgon humör kanske släpper så att jag och småttingarna kan hitta på ngt skoj.

Kanske ta en promenad eller varför inte gå och sova igen ^^

Hoppa ner i sängen

Nu ligger alla barnen i sängen även om inget ännu sover :P

Dock så ska det snart vara fixat så att jag och gubben kan se film som vanligt. Grillade fläskfile och jäklar vad gott det var. Ska hoppa ner i sängen nu.

Min underbara gubbeMin underbara gubbe ute på altanen med ödlan som denna gången är vår skäggis hane. Nu så har gubben och Freja dragit ner på stan för att hämta upp stor pojken Alexander från fotbollsträningen. Vi har funderat på att grilla här nu ikväll så tog fram fläskfile från frysen vette tusan dock om vi kommer hinna få det tinat :)

smaskar

Hugo äter och smaskar så gott. Hugo är våran blåtungeskink, Tiliqua gigas gigas.


Foder till djuren

Ja idag kom en ny leverans av levande foder till djuren. 250g syrsor, 20 st gräshoppor smat Zoforbas. Oturligt nog så var kackerlackorna slut så vi får klara oss utan denna gång.


Picknick på gården

Har varit ute rätt mycket idag. Väldigt vackert väder dock iskalla vindar. Åt picknick ute som lunch idag, var riktigt mysigt.


Tyr


Freja


Tyr


Alicia & Freja

Spöket kröp sig fram idag

Oh, vi har fått en så underbart vacker bebis idag. Troligast en hona med tanke på hur länge den låg innan den kläcktes.


Spännande ögonblick. Väntan på att få se vem som gömmer sig där inne ^^


Fröken Angelica döpte den på en gång till spöket. Detta pga den otroligt vackra täckningen. Otroligt ljus botten med ett spökansikte på ryggen ^^


Så otroligt söt leopardgecko bebis som vi fått kläcka fram här hemma.

Vill ni boka ngn leopardgecko så är det bara att höra av sig!
8 ägg i kläckaren och två leopardgecko bebisar

Humlans flykt

Vaknade av att jag tyckte att ngt vatten rann för fullt i huset. Vad fan är det nu då tänker jag och kliver upp. Går ut i hallen och där sitter Freja vid källardörren och ropar på sin far. Sluta nu pappa har redan åkt säger jag. Går vidare för att hitta åt var vatten ljuden kommer ifrån. Går på toa men nej där var det inte. Passar på och pissa och när jag går ut igen så hör jag vatten ljuden i vardagsrummet. Va fan tänker jag, hur kan det rinna vatten där?

Till min stora förvåning så är det bara en humla som surrar för fullt vid ett fönster då den försöker fly från husets väggar. Ja, ja nu är man ju vaken i alla fall så bara till att göra iordning barnen.Humlans flykt (orginal titel: The flight of the bumlebee)
av Nikolaj Rimskij Korsakov
som levde från 1844 till 1908

gråtande horor

Ja filmen var OK men inget märkvärdigt heller enligt mig. Typisk Hollywood film där hela mänsklighetens överlevnad hänger på USA. Bra effekter, men vilken film har inte det idag? och manuset var självklart gjort på de säkra korten. Så vill ni se en film som man kan räkna ut hela handlingen i förväg så är detta helt klart rätt film för er.

Gubben sitter just nu och ser på Cops. En gammal och bra serie som för den delen börjar bli ngt för mycket om horor och sex köpare. Just nu hör jag två gråtande horor i bakgrunden, haha. Fast det är säkert en stordel av Amerikas problem och lagbrott skulle jag tro, så det är kanske inte alltför konstigt om dom tar stor plats i programmet. Alicia är ute på gården och springer av sig en massa energi och Tyr bara är. Så som bara bebisar kan göra. Tror det faktiskt är det underbaraste med bebisar, så oförstörda och goa. Hoppas ni alla får en super bra kväll.

Film tajm

Dax att käka en god sallad som jag, Alicia och Freja gjort. Denna ska avnjutas framför TV:en där vi ska se "The day the earth stood still". Började se den igår kväll men gubben somnar så fort på kvällarna när man ser film så vi ska försöka göra ett nytt försök nu :)


Ny hjälp till infertila?

Kodinhi är en liten by i Indien. Just i den byn har 250 par tvillingar fötts på totalt 2 000 familjer.

Nu undersöker läkare orsaken till de exceptionellt höga siffrorna.


"Såvitt jag vet uppkom det här medicinska fenomenet någon gång för 60-70 år sen", säger läkaren Krishnan Sribiju, 40, enligt The Telegraph.


Sribiju säger även att han tror att fenomenet har något att göra med vad byborna äter och dricker.


"Om så är fallet kanske det som orsakar det här exceptionella antalet tvillingar kan buteljeras och ge hjälp åt infertila par", säger han

Detta förvånar mig. Nog för att det inte står i artikeln vilken form utav tvillingar det rör sig om men är det två äggstvillingar så lär ju hans teori inte alls stämma om den rådande kunskapen stämmer.

Man brukar skiljer mellan enäggstvillingar som kommer från ett enda befruktat ägg som delat sig och tvåäggstvillingar som kommer från två olika ägg. Tvåäggstvillingar kan alltså vara såväl likkönade som olikkönade, medan enäggstvillingar alltid har samma kön. Tvåäggstvillingar är inte mer lika varandra genetiskt än vanliga syskon.

Vid ungefär var 80:e förlossning föds det tvillingar. Sannolikheten för tvillingbörd ökar genom ärftlighetsfaktorer, moderns ålder, och huruvida hon genomgått tidigare förlossningar.

Rör det sig om tvåäggstvillingar är det rätt självklart att det snarare rör sig om inavel i byn och inte på deras kost. Så med den faktan i bakhuvudet så borde det då alltså röra sig om enbart enäggstvillingar som födds så extremt mycket av där i byn om nu läkare ska ha en anledning till att forska i orsaken till den extremt höga siffran samt som grund till att de hoppas på att finna en lösning som kan hjälpa infertila par.


Är Kissie en nörd?


Ordet nörd används rätt friskt ute i bloggens värld har jag märkt. Detta kan man inte missa om man är och springer runt på ett gäng olika sidor. Jag börjar efter ett tag fundera på ett par frågor:

Vad betyder ordet nörd egentligen?
och vilka kan kallas för nörd?
Är jag el du oxå en nörd?


Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotypisk, oftast lätt negativ benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Troligen kommer ordet från en barnboksfigur med samma namn, nerd,  från If I Ran the Zoo av Theodor Seuss Geisel.


Den yttersta stereotypen av en nörd är en mager tonårskille med finnar och glasögon, som är extremt intresserad och kunnig när det gäller teknik - i synnerhet datorer. I allmänhet förespråkar stereotypen att nördar är fula, klär sig töntigt och inte kan föra sig socialt.

Dock om man tänker efter så borde ordets betydelse i så fall även passa in på många av oss med bloggar. Alla dessa tusentals olika bloggar om mode där blogg skrivaren ser ut att vara riktigt fixerad av antingen utseende, kläder, smink, vikt eller hollywood världen.

Även de bloggare som är fixerade i de nämnda kategorierna ovanför borde ju kunna sättas in under nörd kategorin i så fall. Kan man även anse då att kissie är en nörd? en typ av mode och utseende nörd borde hon ju i så fall lätt hamna under enligt mig. Är vi egentligen inte alla nördar då? inom ett eller annat område. Det enda som ser ut att skilja om man är en nörd eller inte är om man har ett intresse som den stora massan oxå har eller om man är lite mer udda i sin smak som tex jag som nog skulle kunna kallas reptil nörd ^^

Ordet Freak har i stort samma betydelse som nörd men anses av många vara ett ord med mer positiv klang i.


13 maj

Godermorgon alla idag är det den underbara dagen 13 maj som är den 133:e dagen på året i den gregorianska kalendern (134:e under skottår). Det återstår 232 dagar av detta året samt lika många dagar tills jag och gubben firar vår förlovningsdag. Är det inte inom fem år som man ska ha gift sig efter en förlovning?

I så fall om det stämmer så borde jag och gubben rappa på lite nu då det enbart är snart 2 år kvar av den tiden.


Kanske man får för in sitt eget bröllopp till denna lista snart över saker som skett den 13 maj ;)

 • 1888 - Brasilien avskaffar slaveriet.
 • 1909 - Det första Giro d'Italia startar.
 • 1917 - Vänsterpartiet bildas som Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti.
 • 1940 - Winston S Churchill håller sitt berömda tal till underhuset i vilket han utlovar inget annat än blood, toil, tears and sweat (blod, slit, tårar och svett).
 • 1943 - Tyska Afrikakåren och italienska trupper i Nordafrika kapitulerar.
 • 1976 - Pol Pot tillträder som premiärminister i Kambodja.
 • 1981 - Johannes Paulus II blir skjuten på Petersplatsen i Rom. Som genom ett under räddas han till livet trots svåra inre skador.
 • 2004 - Indiens premiärminister Atal Behari Vajpayee erkänner sig besegrad efter valet till indiska parlamentet och lämnar in regeringens avskedsansökan.
 • 2005 - Militären i Uzbekistan upplöser demonstrationer i staden Andizjan genom en massaker som kräver tusentals liv.
 • 2008 - Ett bombdåd i den indiska staden Jaipur dödar minst 80 personer.

 • Skäggagam (Pogona vitticeps)

   Hemland:
  Australien
   Storlek: 40-60 cm (varav en stor del är svans)
   Ålder: I fångenskap oftast 5-10 år, 
   Luftfuktighet: 30-40 %
  Skäggagam (
  Pogona vitticeps) I familjen Pogona ingår sju underarter. Dessa är: vitticeps, barbata, henrylawsoni, minima, minor, mitchelli och nullarbor. De här skötselråden inriktar sig till den vanligaste skäggagamen Pogona vitticeps. Observera att vissa andra av släktet Pogona kräver en annan skötsel. 

  En vuxen skäggagam blir ca 40 - 50 cm lång inklusive svans. Livslängden i fångenskap uppges mellan 4-10 år gamla. skäggagamens, svenska, namn har ödlan fått av att när ödlan känner sig hotad så spänner den upp sin hals med luft, varvid taggarna pekar rakt ut som ett svart skägg. Känner ödlan sig kraftigt hotad håller den dessutom munnen öppen för att förstärka det farliga intrycket. Detta gäller främst hannar, men även honor kan (om än sällan) göra detta, och då vid parningssässong.

  Skäggagamer är sällan aggressiva men om man skulle blir biten kan de sylvassa små tänderna skära igenom huden rejält. Eftersom det kan finnas många besvärliga bakterier i munslemhinnan, ska man alltid uppsöka läkarvård om man blivit biten.


  Skäggagamen är en av de ödlor som är vanligast som husdjur. Den hålls då i ett terrarium. Som andra reptiler i fångenskap behöver skäggagamen korrekt skötsel, utfodring, tillgång till vatten och hälsovård.

  Mat

  Skäggagamen är en ominivor dvs. en allätare. När skäggagamer är små äter de i stort enbart insekter, men de bör självklart ändå erbjudas färsk sallad varje dag. Allt eftersom de blir äldre börjar de äta större andel grönsaker. Som riktigt små ska de ha insekter ca: två ggr per dag, och när de är 3-4 månader kan man gå över till en gång per dag, när de är fullvuxna räcker det om de får insekter ett par gånger per vecka. Innan du skaffar dig en skäggagam bör du fundera på om du har råd, då de kan äta 20-30 syrsor per dag eller mer. 

  En bra basföda är syrsor eller kackerlackor, men man kan som variation till fullvuxna djur även ge mjölmask, zophobas och rosenbaggslarver. Tänk på att inte ge syrsor eller kackerlackor som är större än mellanrummet mellan skäggisens ögon. Alla insekter djuret får ska skakas i fosforfritt kalkpulver, och ca 1 gång i veckan kan man byta ut kalket mot ett multivitaminpulver.


  Grönsakerna man ger är viktiga. Detta tycker jag nästan man ska ägna mest tid åt att läsa på om innan man köper sig en skäggagam. Allt för många ger sin skäggis nästan uteslutande gurka, isbergssallad, majs och liknande, vilket inte innehåller någon näring alls. Det viktiga är att man varierar sig mycket och inte förlitar sig på några få sorter.


  Exempel på sånt man kan ge: ruccolasallad, endivesallad, rosésallad, frisésallad, solrosskott, ärtskott, sötärtor, sötpotatis, maskrosblad, mango, papaya och massa annat.  Terrarie


  Skäggagamer är oftast livliga ödlor och kräver ett ganska stort terrarie. En bottenyta på runt 150 x 60 cm är ganska lagom till en skäggagam, självklart större för ett par. Då det gäller bottenmaterialet har folk olika åsikter. Vissa anser att sand är perfekt, andra säger att man absolut inte ska ha det eftersom det orsakar förstoppning. Andra exempel på alternativ är grön balkongmatta och bark. Dock ska Skäggagamen helst kunna gräva i bottensubstratet. Ett bra bottenmaterial för det är att blanda jord med lite sand. Regelbundna och täta bad minskar risken att förstoppning uppstår.

  Eftersom skäggagamer liksom alla reptiler är växelvarma är de oxå beroende av omgivningstemperaturen. I terrariet ska det finnas minst en solplats (per djur). Den kan man lätt skapa av en sten, barkbit, gren eller liknande. Huvudsaken är att den är lite upphöjd och att den håller ca 38-40 grader. För att skäggagamen ska kunna underlätta matsmältningsprocessen, och för att reglera kroppstemperaturen, solbadar djuren, och söker då nå platser med temperatur runt 35 grader.  Detta är viktigt så att de inre organen fungerar normalt. Även om skäggagamer lever i ökenlandskap kan för hög värme vara lika skadlig som för låg. Djurens sociala rangordning avspeglar sig i hur framträdande (=soligt) deras solbadningsplats befinner sig .

  I naturen lever skäggagamer i ganska öppna, klippiga landskap. De vistas både på marken och klättrar i träd. De är dagaktiva men kan under de varmaste timmarna mitt på dagen söka skydd i hålor i marken eller i klippskrevor. Det är alltså viktigt att inreda terrariet med grenar och "klippor"  Någon grotta eller annan typ av gömställe ska finnas, så skäggagamen kan dra sig undan om den vill det. Ett bra gömställe behöver inte vara mer avancerat än en blomkruka i keramik vänd upp och ner.  

  I terrariet behövs även en mat- och en vattenskål. 


  Belysning

  En spotlight ovanför solplatsen är ett måste. Det är även otroligt viktigt med ett UV-rör till dessa reptiler. Detta ska också hänga över solplatsen, men även över en större del av resten av terrariet. Det bör bytas ut var 6-8 månad även om det fortfarande lyser, då mängden UV den avger minskar mycket efter ett tag. Tycker du det är lite mörkt i terrariet trots dessa lampor kan du även hänga upp någon svag lampa som ger mycket ljus men inte så mycket värme. Tänk på att det är mycket sol i Australien.

  Hona el hane?

  Könsbestämma dessa ödlor är inte svårt alls. Hanarna har två "bulor" nedanför svansroten, det är hans hemipenisar. Femoralporerna som går från ena bakbenet till det andra brukar synas tydligt på hanar. De har även ett mer triangelformat huvud och oftast smärtare kroppsbyggnad.

  Honor har en eller ingen bula vid svansroten, och femoralporerna är mindre tydliga än hos hanarna.

  Beteendemässigt är hanar mer benägna att nicka med huvudet och honorna "vinkar" mer. Det är dock inga säkra sätt att könsbestämma men kan fungera som ett komplement till de anatomiska skillnaderna

  Avel

  En skäggagam blir könsmogen vid en ålder på 18 månader. När hanen parar sig med honan, biter han sig fast i nackskinnet på henne. När parningen är över är det bäst att ta bort hanen från honorna för att minska stressen.

  Om en hona blivit befruktad tar det ca 6 veckor innan hon lägger sina ägg. Tänk på att ge extra kalk nu eftersom det går åt mycket till skalbildningen. För att honan villigt ska lägga sina ägg måste hon ha en plats att gräva ner sina ägg på.


  Tidig kväll

  här ska det göras tidig kväll i sängen. Ska avnjuta en film och invänta att barnen somnar så att man själv oxå får den valmöjligheten att få somna sedan :P

  huvudomfång

  Här tog vi bussen ner på stan. 1 timme med två små barn på bussen sedan en date med min mor och luncha. Därefter så tog vi nästa buss för att ta oss till rätt bostadsområde där våran BVC håller till. Varför den är så pass långt borta beror på att vi flyttade strax efter Tyr föddes och jag valde att ha han kvar där mina andra 3 barn varit. Hur som så var vi på området lekte ute på lekplatser för fullt och sedan ett besök för vaccination och koll på lillemannen. Han var 65,5 cm och vägde 6605 g nu som 6,5 månaders bebis. Allt i sin ordning dock en anmärkning i journalen om att huvudomfångets kurva har dalat för mycket i växt och att han ska dit på en återkoll om ca 1 månad.

  Sedan så har vi hängt ute igen för att roa Freja. Vi gick bla till skolgården där Alicia går på 6 års så Freja kunde leka med de stora flickorna. Detta uppskattades från alla håll :)


  Allt från blöjor till grodor

  Hinner vakna till, byta blöjor, göra välling och fixa kaffe till mig och vad hinner Freja göra?

  Haha, jo tydligen tyckte hon att grodan boll skulle få lite om möblerat inne hos sig så hon har dragit mossan lite huller som buller där inne. Rackar, rackar, rackar unge!

  Ska försöka gå igenom kommentarerna nu och förhoppningsvis svara på alla oxå :)


  Natta

  ska natta nu tar svaren på kommentarerna senare ngn gång under morgon dagen. Ni kan fortfarande rösta på min sötisar HÄR i några minuter till. Favvo nr 3 el 4 ska ni skriva i en kommentar där om ni vill se ngn av mina småttingar i bodyn.

  Tävlingen slutar kl 00.00 nu strax så stressa iväg in dit vett jag ^^

  året 2009 utmaning

  Jag har  blivit utmanad av Rebecka


  Utmaningen går ut på att jag ska skriva ner 5 saker som jag ska göra under året 2009 samt 5 personer jag vill utmana.


  1.  fortsätta ta min "jag" plats i olika sammanhang även om kvinnor inte bör det enligt rätt många! Eller ja de kanske anser sig tycka att man ska det men då det kommer till kritan så skapar man oftast bara oro och hat genom att ta sin plats som kvinna.
  2.  bli bättre på att handskas med min personliga ekonomi. Nog attans ska även jag kunna spara en liten slant ^^
  3.  Försöka hitta på lite mer kreativa saker med barnen
  4.  försöka se till att börja ta ut gubbens löften om "att jag kan betala" med riktiga pengar :P
  5.  Lära mig förstå AS personer lite bättre.


  Jag utmanar:

  Sara
  Attis
  Pilla

  Carro
  Malin


  Vad har man äldre syskon till?  Jo för att få lära sig ta en massa skit så man klarar av livet lite lättare, el?

  Ja man skulle ju i alla fall kunna tro att det är så för Tyr. Ta tex idag då hans äldre syster kastar en hel massa äcklig jord över han. Stackarn klagar inte ens på henne. Har nog go lust att vrida om örat på den där damen ibland även om jag absolut inte är för aga på ngt vis. Får försöka få bukt med henne på ngt annat vis.

  två småttingar fångade på bild


  Tyr Svante Johannes


  Freja Aurora Lif


  Freja .....


  Freja ...


  Sista ruschen nu

  Ni får ju inte glömma bort att rösta på mina småttingar, Freja och Tyr, idag!

  Sista dagen nu så det gäller att alla går in en sista gång idag och gör sista ruschen nu och röstar
  Gå in här och lägg dagens röst på favorit nr 3 el 4

  Vet du var sebastian är?  Sebastian jonsson  ÄR BORTA, UMEÅ!

  En son är anmäld saknad. Bruna varma ögon.
  Han är ca 178 cm lång, rakad skalle spiralformadee örhängen,
  förmodligen med säckiga jeans och huvtröja.
  Deprimerad.
  Saknad sedan onsdag morgon i Umeå.
  Han heter Sebastian jonsson allmänt kallad Siid.

  Har du sett eller hört något, ring polisen i Umeå på telefonnummer 11414!  En orolig mamma i Umeå försöker förtvivlat få hjälp med att hitta sin son Sebastian jonsson.

  Saknad sedan onsdag morgon i Umeå.
  Han heter Sebastian jonsson allmänt kallad Siid.Han är 17 år och sågs senasti Umeå onsdagsmorgon, inte ens hans bästa vänner eller flickvän har hört i från honom sen dess.

  Vet ni något kontakta polisen snarast!!!

  Facebook grupp
  enbart för bloggkartan.se

  Ett inlägg enbart till ära bloggkartan så att jag kan placera mig där

  Jag har placerat min blogg i Umeåbloggkartan.se!

  Tittar bakåt

  Herre gud vad trött jag är. Tittar bakåt och ser min underbart härliga säng. Om jag bara kunde få sova. Mådde riktigt illa för ett tag sedan säkerligen pga tröttheten men eftersom det släppt nu så ska jag passa på och dricka/hälla i mig kaffe.

  Lugnet själv

  Lugnet själv här. Hela huset sover enbart jag vaken. Skönt med lite tystnad dock är jag mer än bara lite trött nu. Så ja som ni förstår nu så ska fröken Angelica krypa ner i sängen. Ska klia min älskling lite på ryggen så han kan drömma vackra drömmar. Natti natti på er.

  finnar är tåliga  Grillningen gick riktigt bra. Istället för att köpa en klotgrill för hela 300 kronor så fixade vi iordning en egen hemma på gården. Regnet öste ned varvat av ett par hagel skurar. Gubben min var tvungen att leka tålig "finne" så han drog av sig tröjan ett par minuter samtidigt som han beskådade sin fina eld ^^

  Han är mycket för att använda sig av uttrycket: "Vi finnar är tåliga för vi har minnsan varit med i finska vinter kriget" eller ngt dylikt.


  Jag ett hot!?

  Tänk vilket stort hot en endaste ynka person kan vara. Om ni tror att erat ful spel kan få mig ur balans så kommer ni få tji och se att ni inte kommer lyckas. Ni visar enbart på eran egen svaghet när ni gör så bakom ryggen på mig. Ni ska veta att jag har en liten fågel som viskar i mitt underbara lilla öra ;)

  Rösta på favoriten

  Glöm nu inte alla att rösta idag igen på mina älsklingar Här inne.

  Mina sötnosar har nr, 3 & 4 med dessa bilder som du kan se nedanför. kom ihåg att ni kan rösta en gång varje dag fram till tävlingen avslutas. Barnen och om inte deras mor skulle uppskatta

         

  plaströr och grillgaller

  Här har vi hunnit med lite av varje. Storhandlat för över 2000 spänn och då köpte vi oxå enbart mat inget godis, läsk el dyl. Sedan så har vi fixat hem ett grillgaller som vio ska ha idag om allt går som vi har tänkt oss. Sedan har vi även fixat hem ett plaströr som vägarbetare brukar stoppa ner under marken. Inne i Umeå sken solen för fullt och det var riktigt trevligt sol väder. När vi kommer hem så regnar det och är mulet. Dock så lär vi nog skita i det och grilla likt förbannat :P

  Nu ska fröken Angelica sätta på lite kaffe igen och kanske gå ut en sväng och hjälpa gubben efteråt.


  mossa

  Vi bestämde oss för att ta en sväng ut och leta mossa. När båda ungarna väl var klädda och alla klara så hade det börjat regna och åskan gick. Dock så sket vi i vädret och begav oss ut i alla fall.


  Tog in en hel kartong med mossa som sedan delades ut i olika terrarium bla. hos varanen.
  jordkrig

  Hinner inte läsa igenom och svara på några meddelanden nu. Fixar det nästa sväng jag är inne här. Vi fick beskedet idag att Tokaygecko hanen inte skulle kunna levereras till oss som tänkt. Bajs oxå såg ju fram emot att få en ny liten bebis (harkel.. ödla) hit hem.

  Rackar ungen Freja har ju lärt sig att hoppa/klättra över grinden så hon kan gå till övervåningen. Gubben min hittade Freja helt ner smetad i jord inne i våran leopardsköldpadda, Bowsers, terrarie som står där uppe. Där sprang hon omkring och hade jordkrig mot Bowser genom att kastade jord på den stackaren som sprang för att komma ifrån.

  Nu har i alla fall Bowser fått komma ner och springa omkring lite här inne i vardagsrummet. Medans gubben har fixat till där uppe i hans terrarie igen. Blir nog att slänga in Frejsan i duschen här strax. Sedan är hon mer än trotset själv nu för tiden. Grinar för allt!

  En livs levande docka  Inte alla har en livs levande docka hemma som de kan leka med. Freja har dock haft den turen idag att hon har haft en för ett tag. Det var lille brorsan Tyr som fick leka att han var en docka och till hans stora glädje bli styrd fram och åter inne i vardagsrummet i en dockvagn. Båda barnen hade jätte skoj och skrattade så gott åt leken som höll på ett bra tag.


  Fäller träd

  ja godermorgon på er alla. Gubben är redan ute i skogen och fäller träd. Jag sitter hemma med barnen och surfar runt lite. Ska sätta på lite kaffe och mysa ett tag innan jag oxå ska börja "jobba" med lite vettigare saker :P

  Termer och ord i blogg världen.

  Blogg: En webbsida där det senaste inlägget hamnar överst. Varje dag startar över 100 000 nya bloggar. Den största svenska bloggen är Isabella Löwengrips Blondinbella som har över 750 000 besökare varje vecka.

  Ibland talar man om olika slags bloggar beroende på vad bloggarna tekniskt innehåller. Det finns flera olika typer av bloggar förutom de klassiska, textbaserade. Fotobloggar och Videobloggar är exempel på detta. Vanligast är att man bloggar från sin dator men det har också blivit vanligare att blogga från mobil, så kallad mobilbloggning eller mobloggning.


  Man kan också dela in bloggarna efter anledningen till att bloggen skrivs. Man kan då tala om politiska bloggar, dagboksbloggar, företagsbloggar, marknadsföringsbloggar, affärsbloggar etcetera. Att använda en blogg som en öppen dagbok är mycket vanligt.


  Företagsblogg Företagsblogg är en form av blogg som drivs av ett företag. Företeelsen är mycket vanlig bland amerikanska företag, ett synsätt som även spritt sig internationellt. Vanligt är att nystartade internetföretag använder bloggen som en kommunikationskanal till kunder och användare.

  Mikroblogg: En blandning av chatt och blogg där man skriver max 140 tecken per inlägg. Twitter är ett exempel på mikroblogg.

  Twingly: Ett svenskt IT-företag som utvecklat en bloggsökmotor och ett länksystem som kopplar ihop dagstidningsartiklar med blogginlägg. GP har ännu inte denna tjänst.

  Bra adresser om man vill få en överblick över den svenska bloggosfären: bloggportalen, bloggtoppen och knuff.se

  De fem mest lästa privata bloggarna i Umeå:

  Foki Dagboksblogg om, just det, söta saker och kläder och coola prylar.

  Annawii Vardagsblogg  om en blandning av kläder, böcker, film, tips, mat och personligt.

  saravillfara Blandad blogg med små inblickar i min vardag, köptips till hus och hem, plus lite till!

  Dagens Hockey Bloggen för dig som inte hinner varva Internet på jakt efter dagens hockeynyheter

  Gotte och Vi Ung mamma som bloggar om allt från mode/shopping, träning/hälsa, hippa fester och vardagen med blöjbyten!

  Källa: Bloggportalen

  De fem mest lästa bloggarna i Sverige:

  Blondinbella. Vardagsblogg om mode och 17-årsliv i Stockholms innerstad.

  Kenza. Vardagsblogg om mode och shopping.

  Style by Kling. Elin Klings modeblogg.

  Bloggfamiljen - Hannah Graafs blogg. Här skriver Hannah Graaf, Regina Lund, Magdalena Graaf, Hanna Hedlund, Rickard Engfors och många fler. .

  Fuck you right back. Katrin Schulmans blogg.

  Källa: Bloggtoppen


  ägg och ägg  Lizzy la 2 st nya ägg här idag. Nu har vi 9 ägg i kläckaren samt en ödla som krypit fram

  Fitt kommun

  Fick ett brev från Länsrätten för ngn dag sedan. Förstog inte alls vad som stog där så ringde in nyss. Tydligen så har vindelns kommun för det första inte kvar deras första beslut om att de nekar oss skolskjuts till de två äldsta barnen. För det andra så har Vindelns kommun sagt ett felaktigt datum till oss då den andra överklagelsen skulle vara inne med en dags försening. Helt sjukt men tydligen så ser det så jävla illa ut så att detta då inte ska vara giltig och därmed så finns egentligen ingen överklagan från oss. Jävla fitt bajs orvar oxå!

  Hur kan det vara möjligt att den myndighet som får en överklagan på ett av deras beslut har den makten så att de kan informera om ett felaktigt datum och på så vis få bort överklagan??

  Herre gud så sinnes sjukt rätts system vi har i sverige. Vad då  inte vilja ge oss skolskjuts bara för att vi föräldrar bor i olika kommuner. Det sjukaste av allt är ju att det finns beslut nu idag som gett andra familjer rätt i den saken.

  Gud vad jag hatar allt detta strul och tjaffs. Skit kommun!!


  ja just bil jäveln

  Bil jäveln våran gick igenom besiktningen igår. Äntligen lyckas den biten ordna sig. Fast gubbarna el gummorna där på besiktningen kunde ju inte heller denna gången sluta gnälla på att ngt var dåligt och borde fixas. Dock så är det nu lagligt och helt OK ur säkerhets håll att köra bilen. Så får Peter och gubben avgöra om det ska fixas det som gnälldes på.

  En liten regndroppe

  En liten regndroppe
  Faller så lätt ner på din näsa
  Lätt som en plätt

  Två små regndroppar
  Faller så lätt ner på din panna
  Lätt som en plätt

  Många små regndroppar
  Faller så lätt ner på ditt ansikte
  Lätt som en plätt

  Ååh vad det regnar
  Nu blåser det bort!


  Här har det regnat hela natten. Har hört hur regnet har fallit ner på garagetaket för fullt. Riktigt mysigt att få somna in till det ljudet. Nu ska det drickas kaffe och Freja står här vid min sida och tigger om att få se filmen om nalle puh. Glöm nu inte att rösta på mina två småttingar idag igen. De har fortfarande nr 3 & 4. Rösta HÄR!

  Håll tummarna

  Håll tummarna nu. Gubben har åkt iväg för att besikta bil jäveln. Måtte den gå igenom nu annars kommer då jag garanterat att bli smått tokig. Har fått nog med allt strul som har med bilar att göra.

  Tibast, Daphne mezereum


  Fröken Angelica gick ett tag i skogen medans Freja lekte i hundkojan. (hehe, ja   jag stängde inte in hon dit om ni trode det). I skogen hittade jag massor med super söta buskar med en massa lila blommor på.

  Googlade och fann att detta var en Daphne mezereum, tibast. Det är en buske som blommar tidigt på våren på bar kvist. Blommorna är rosa eller ljuslila (i sällsynta fall även vita det rör sig då om underarten alba). Blommorna är 10-15 millimeter i diameter och har stark, behaglig doft. Frukten är ett klarrött bär som är 7-12 millimeter i diameter.

  Växten är ursprungligen ifrån större delen av Europa och västra Asien. I Norden förekommer den sparsamt, och är i Sverige som vild fridlyst i vissa län (enligt virtuella floran dessa län: D, R, S, T). Tibasten är fridlyst på Åland och i övriga Finland är insamling för försäljning förbjuden. I södra Europa växer den på högre höjder över havet. Norrut förekommer den upp till norra England och centrala Skandinavien, främst i lövskog och på skogsängar.


  Bären är mycket giftiga för människor, men vissa fåglar är immuna mot giftet (daphnetoxin och mezerein). De äter bären och sprider på det sättet fröna. Om bär förtärs av en människa orsakar det en brännande smärta i munnen och i halsen, blåsor, salivavsöndring. Andra följder kan vara kräkning, magsmärtor, diarré. Första hjälp är att ge dryck och koltabletter.


  Växtsaften ska vara kraftigt ögonretande. Vid tillbud måste ögat omedelbart sköljas med vatten i minst 5 minuter.

  Även tibastbuskens bark är mycket giftig.


  Allvarliga förgifningar är ovanliga, men kan även i svåra fall leda till medvetslösenhet, kramper och njurskador.


  Mycket trevligt att läsa med fyra stycken barn i dessa buskars närhet, NOT!

  Buskens användningsområden:


 • Tibast används odlad som prydnadsväxt.
 • Tibast var förr obligatorisk på apoteken. En drog (Cortex Mezerei) bereddes av tidigt på våren insamlad bark, som lades i ättika. Medlet användes utvärtes mot körtelsvullnader, gikt med mera.  De giftiga bären användes i tiderna för att bota rakitis och nuförtiden används den inom homeopatin. Numera vet man att kontakt med busken kan orsaka allergiska reaktioner, såsom eksem.
 • Växtfärgning. Med de färska grenarna kan ylle färgas gult eller gulbrunt.

 • Daphne var enligt den grekiska mytologin en blyg nymf som vid ett tillfälle blivit förvandlad till ett lagerträd, och eftersom tibastens blad liknar lagerträdets, valde Linné Daphne som namn för tibastsläktet. Mezerum kommer av arabiska mezeriyn = döda, med syftning på växtens giftighet.


  I flera andra språk finns namnlika benämningar på tibast. Ytterst kan detta föras tillbaka till guden Tyr eller en gud i allmänhet: latin deus; grekiska ϑεός (teos)


  Vart ska sanden vara?  Sedan har vi varit ute och lekt ett tag. Tyr har legat i baby sittern som vanligt medans jag och Freja har diskuterat var sanden egentligen ska vara. Freja ansåg att sanden hörde hemma exakt överallt förutom i sandlådan medans fröken Angelica tyckte den hörde hemma just precis i sandlådan.


  Rumpan bar  Ja när jag ska göra i ordning lillemannen för att gå ut hittar jag han i sin säng med rumpan bar. Skit ungen har lyckats dra av sig blöjan, riva sönt den, få hela kroppen full av äckliga små plastkulor och toppen på det pissat i sängen :P

  ingen puss här inte

  ja här har man vaknat till lite nu. Har börjat svara på ett gäng kommentarer men ska ta mig en liten paus nu för att sätt på lite kaffe, hoppa i kläderna och andra morgon rutiner :)

  Gubben min måste haft ngt riktigt skumt beteende nu på morgonen då han både glömde pussa mig hej då och mobilen hemma. Okej mobilen brukar han glöma lite nu som då men att pussa mig hej då brukar han alltid göra. Skumt!?

  Glöm nu inte alla att rösta på mina älsklingar Här inne. Mina sötnosar har nr, 3 & 4 med dessa bilder som du kan se nedanför. kom ihåg att ni kan rösta en gång varje dag fram till tävlingen avslutas

      

  Kvällen  Detta är vad vår kväll har bestått av, Wii och mys med djuren. Ska strax ta och läggamig i sängs här, kanske sätta på ngn bra gammal film. Hoppas ni alla får en bra kväll nu.

  tre saker utmaning

  Jag blev utmanad av Emilie!

  tre saker som alltid finns i min/mitt

  Kylskåp
  : smör, salt gurka & ketchup
  Frys: köttbullar, korv & pinkisar ^^
  Skafferi: havregryn, välling & strösocker
  Handväska: blöjor, extra barn kläder & tvättlappar
  Sminkväska: Öh.. vad är en smink väska? har alltid mascara hemma i alla fall :P
  Badrumshylla(skåp): tandkräm, tandborste & nagelsax :)
  Förråd: barn kläder, kalle ankas pocket samlingen & nostalgi saker
  Hjärna: barnen, sambon & sist men inte minst mig själv ^^
  Jackficka: sandkorn, skräp & annan skit
  Kryddskåp: Salt, peppar, allround.
  Barskåp: Äger inget barskåp. Har ett 100% alkoholfritt hem.
  Köksbänk: Kaffebryggare, disk & välling flaskor

  Jag utmanar:

  Maria
  Petramedaoche
  Le Joss

  trippelt upp

  Trippelt upp av våran sötnos trippel 1. Nu är hon ca 13 dagar gammal sedan hon kläcktes fram här hemma. Snart borde även nästa ägg kläckas här, spännande.

  Helt seriöst?

  138 st kommentarer på ett enda inlägg!?

  Ja jag måste ju få säga ett det är helt klart ett nytt rekord på kommentarer. Kan även säga att det som står i inlägget är sant, till alla er som tror det rör sig om photoshop. Artikel finns i bla aftonbladet och på andra håll i världen :)

  Hur jag ska lyckas svara på alla de kommentarerna vette tusan bli dock inte lessen om jag råkar glömma bort ngt svar :P

  Rösta på mina älsklingar nu ;)

  Är inne och tävlar med mina sötnosar om en jätte söt body. Se till att parvla er in dit och rösta på mina sötisar ;)
  Här inne hittar ni tävlingen. Mina sötnosar har nr, 3 & 4 med dessa bilder.
  komihåg att ni kan rösta en gång varje dag fram till tävlingen avslutas
  När blir en grupp för stark?

  Det är mycket, mycket intressant att studera hur människor försöker beskydda sina revir. Det finns ett utrymmes revir som folk ofast vill försvara riktigt ordentligt. Jag är absolut en av dom. Gillar inte att okända tar på mig eller står för nära, stirrar för länge osv.

  Man brukar dela in det i tre punkter då det gäller revir ur männskligt perspektiv.
   

  intimzonen upp till 0,5 meter

  personliga zonen 0,5-1 meter

  sociala zonen 1-4 meter


  Den intima zonen står för nära förhållande, den personliga zonen för "vanliga bekanta" och den sociala zonen står för okända individer.

  Sedan så har vi det underbara gruppreviret Ett bra ex på det är Vissa fåglar som häckar i kolonier där gruppen hävdar reviret mot yttre angrepp detta beteende kan vi även se hos oss människor i tex mindre byar eller andra typer av mindre dock sammansvetsade grupper.   En grupp har också sitt revir och behöver självklart ha det för att fungera. För visst är det bra med en fungerande vi-känsla i grupper. Dock så kan gruppen också bli för starkt. Människorna i en sådan grupp avskärmar sig. De tror sig kunna diktera villkoren för alla runt omkring. De anser sig stå över andra och är livrädda för att tappa det maktövertag som de intalar sig att de har.

  Hur blir det då för personen som då ngn gång kommer in med nytt blod i gruppen?

  Jo, personen möts av en grupp som är avvisande, sluten och som genast sätter denne på plats. H*n ska inte komma här och tro att h*n kan bestämma! De i gruppen har sin agenda, de vet hur gruppen ska köras och den nya individen blir genast ett starkt hot som måste utplånas. Det krävs oftast starka individer som i de situationerna orkar med att kämpa för sitt eget "jag" och ta sin egen plats i den gruppen.

  Åtta tecken på ett för starkt revir

  1
  Vi är lika och vi vet bäst. Medlemmarna i en grupp anser
  att de är mycket bättre och smartare än andra. De tycker
  också att de har finfina relationer inbördes och gillar att
  tillhöra just sitt gäng.


  2
  Olikhet och individualitet är hotfullt. Den som är annorlunda
  och hävdar sin egen person blir "uppfostrad".


  3
  De andra är olika oss och därför dåliga. De som inte
  har detta intresse hatar oss, kan det till exempel heta.
  Det här är ganska vanligt i företag med skiftjobb.


  4
  Grupptänkande. Individerna identifierar sig så starkt
  med gänget att "jaget" tenderar att lösas upp; det är
  farligt att få gruppen emot sig. Studier visar att ju fler
  personer som är med vid en nödhjälpssituation, desto
  mindre benägen är den enskilda individen att gripa in.
  I jobbsammanhang är det samma sak som att inte
  våga säga sin mening eller komma med nya idéer.


  5
  Ständiga hot utifrån. I det för starka reviret gäller det
  att hålla liv i rädslan. Yttre hot är ett starkt styrmedel.
  Det förenar och ger energi åt gruppen.


  6
  Släpper inte in nyheter. Samma sak här - inget får
  störa den egna teorin om verkligheten. Därför sållas
  information utifrån eller tolkas negativt. Allt för att rädda
  den gamla goda tiden


  7
  Grindvakten har en nyckelroll. Det kan vara en arbetsledare,
  men är lika gärna en informell ledare. Grindvakten avgör vilken
  information som ska släppas in och har tolkningsföreträde i
  gruppen. Prata med mig (ledaren) så det inte "stör resten"
  av gruppen


  8
  Straff och belöning. Eftersom gruppen tror sig vara förmer
  än andra, är det också fritt fram att straffa individer som inte
  följer spelreglerna, till exempel med uteslutning. Samt att
  mycket ofta komma med beröm, i situationer då det kanske i
  vanliga fall inte är så speciellt, till de ur det gamla goa gänget


  Stan

  Ska strax ner på stan så hinner inte svara just nu på kommentarer osv. Gör det vid nästa tillfälle jag sitter vid en dator :)

  Lär hänga där nere hela dagen då vi ska på NUS och sedan inväntar vi älsklingen och åker en sväng förbi Peter om det funkar för han idag.

  Pärer och pennor överallt

  Hmm.. här går man och tar sig en snabb dusch och vad hittar man då man kommer ut ur toaletten om inte en massa pärer och pennor överallt på golvet. Rackar ungen Freja har varit i farten igen och dragit ut en jäkla massa saker igen. Gud vad less jag blir på hennes påhitt som gör att hela huset ser ostädat ut för jämnan, suck!

  Rosa delfiner

  Många tjejer har i åratal faschinerats av delfiner och även så färgen rosa. Just därför kan man nu ställa sig frågan om delfinerna har börjat anpassa sin evolution efter tjejernas intresse och den nya mode vågen av färgen rosa?


  Det har hittats en underbart söt delfin (enligt min åsikt) som just har den färgen, rosa. Det är inte ett gosedjur, porslinsfigur eller ngt annat konstgjort  utan istället en livs levande delfin. Hur kan det då vara möjligt att en delfin är rosa?

  Teorin ska tydligen vara att den är albino pga inavel. Att det ska vara en överlevnads instinkt som fått fram den häftiga färgen för att locka tjejernas intresse lär inte vara så troligt ;)

  Läs mer här om denna otroligt häftiga skapelse


  Sovgäst

  Igår så fick Alicia en kompis på besök för första gången till huset. Kompisen heter Ella och de går i samma 6 års grupp. Ella kom ganska sent men skulle sova över till Alicias glädje. Jag hörde hur de skrattade så gott långt in på kvällen och långt efter sova dax. Jag hade dock inte hjärta till att gå och ryta åt dom att de måste sove eftersom det var första gången Alicia hade en kompis som sov över.

  Insekter  Barnen var ute igår och letade baggar en bra stund. Dom hittade ett gäng vackra röda baggar som kunde göra riktigt härliga höga ljud ifrån sig :)

  Vad göra med gamla lastpallar??

  Pga hur sjukt oförskicktigt folk kan köra efter bya vägar samt att huset saknar ett hel täckande stängsel och då vi även vet att de förra som bodde här fick sitt ena barn påkört av en bil så försökte vi fixa igen det stora gapande hålet som vetter ut mot vägen.

  En skräphög med gamla lastpallar spikas fast av gubben i "får stängslet" bla. som redan finns som skydd efter en bit.


  Dock ser det riktigt jävligt ut med tre stycken gamla, smutsiga, fula och olik färgade lastpallar. Fröken Angelica vill göra ngt åt det hela och hittar i garaget en burk med målarfärgen som använts till huset och kör ett varv med färgen över lastpallarna.


  Sedan har fröken Angelica tänkt och fixa så att det går att plantera blommor längst upp på dom så att det ser betydligt bättre ut och sommrigt :)

  Vilken larv?  Ngn som vet vad detta är för larv? Ser nästan ut som en Ollonborre dock har den inte lika långa framben, prickarna längst efter sidan och den upsvällda bakdelen. Funderar på om det kanske kan vara Rosenbaggslarver i så fall så skulle det vara bra föda till våra ödlor. Mörkt huvud, vit kropp och tre pygme korta ben framtill har den och de hittades innanför barken på ett träd. Vet du vad det är för larv?

  godermorgon säger Tyr

  Käkandes på en blöja säger min lila och rosa lilla pojke godermorgon till er alla :)  Strax så ska Peter komma förbi och lämna igen bilen som han lånat tills nu. Sedan skulle han fixa till det sista med våran bil så vi kommer inte hinna åka iväg och leta huggormar som vi först hade tänkt. Lustigt hur det hela tiden kan komma saker som måste göras så man nästan aldrig har tid med det man helst skulle vilja göra. Vi får dock haka på nästa gång dit istället.

  Vår är lika med blåsor

  Äntligen vår och våren är lika med blåsor fulla händerna. Hade av ngn konstig anledning förträngt den biten av våren på landet. Dock himla, himla skönt att äntligen få ngt mer kreativt gjort.

  Gubben min var hemma vid 15.00 tiden så nästan hela dagen gick åt. När han var hemma så drog vi in till Vindeln och handlade lördags gotta barnen slog på stort och köpte chips och dip för veckopengarna. Därefter så började vi röjja undan en stor kompost/skräp hög och bla en gammal grav. Mycket skumt att vissa människor tror att plast och metall går och slänga i en kompost hög!?

  Må då få säga att fröken Angelica är mycket, mycket trött och seg.

  Igår och planer för dagen

  Morgon har alla i huset gjort förutom 2 st. Alexander och gubben min sover ännu. Fröken Angelica sitter som mest bara och väntar på att kaffet ska bli klart.

  Jag lyckades bränna ryggen min igår samt att jag lyckades ännu en gång bränna lille bror, Tyr. Var dock duktig och försökte ha han i skuggan hela tiden fast det hjälpte ju tydligen inte. Fattar inte riktigt ännu hur känslig han är egentligen. Tydligen så ser han ju ut att kunna bli som sin far rödhårig och lättbränd.

  Idag ser det ut som det kommer vara lite halvmulet. Gubben ska antingen ut och hugga träd eller ner till stan igen för att hjälpa Peter att flytta ett sista släplass. Halvt onödigt enligt mig att köra så attans långt för enbart ett ynka släp lass men, men vill gubben göra det så får han göra så då. Vad jag och fyra barn ska hitta på vette tusan ännu. Vi lär helt enkelt ta dagen som den kommer.

  Sol och slit

  Gud så underbart väder det har varit idag. Gubben har varit borta exakt hela dagen eftersom han hjälper Peter att flytta. Gubben var tvugen att ta våran bil till "jobbet" eftersom Peter tydligen inte har kula på sin. Gubben är i alla fall på väg hem nu.

  Jag och barnen har i alla fall varit ute hela dagen och slitit med att kratta, sätta blommor, lekt och fikat.

  Underbar valborg

  Jepp vår valborg har var riktigt underbar. Hunnit ta en promenad och tittat på brasa. Fick en riktigt fin bild på brasan som låg just ner mot strandkanten.  Elden spred sig lite mot ställen dit den inte skulle så några "gubbar" blev tvugna att springa med ett par hinkar och släcka lite runt om i det torra gräset. Var en liten tips promenad oxå men våran familj lyckades inte dra in ngn vinst. Allt var bara finne mang där nere förutom att visa av de som kom var ngt för onyktra för att umgås med barn eller i deras närhet. Så varför sådant folk nu kommer till ställen där barn garanterat finns förundrar mig.


  Freja och Tyr i vagnen. Alicia sitter vid sidan av Tyr

  Sedan efter brasan så satte vi igång ett nytt wii spel som köptes in idag på stan. Alexander och Kristian sitter fortfarande kvar i soffan och spelar för fullt. Kristian sa nyss "Älskling, det här är kul" Har även fikats go och mysfika som bla munkar, ostkrokar och chips :P  Här har Alicia, Freja och Tyr redan somnat och fröken Angelica känner sig rätt seg oxå så ska ta och säga godnatt på er.

  RSS 2.0